Sluipwoorden in je tekst? Zo kom je er vanaf

Sluipwoorden zijn woorden die je ongemerkt vaak gebruikt als je schrijft. Ze sluipen je teksten binnen en maken die zo minder goed of prettig leesbaar. In deze blog vertel ik je hoe je van die sluipwoorden af komt. 

Elke schrijver heeft wel een paar stopwoordjes. Van die woorden die een zin nét iets lekkerder doen klinken. Of die gewoon een goed gevoel geven wanneer je ze gebruikt. Vaak zijn dit koppelwoorden waarmee je een zin opent. Woorden zoals ‘ook’, ‘immers’, ‘echter’, ‘maar’ en ‘toch’. Of het zijn bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden zoals ‘echt’, ‘heel’, ‘gewoon’ en ‘bijzonder’. 

Op zich is met deze woorden niks mis. Maar als je ze te vaak gebruikt in één tekst kunnen ze de lezer gaan storen. Sluipwoorden kunnen een lezer zelfs zo erg afleiden dat de boodschap van je tekst minder goed blijft hangen. Van die sluipwoorden wil je dus af komen! Deze tips helpen je daarbij: 

Word bewust van je eigen sluipwoorden 

Vaak heb je zelf niet door wat jouw sluipwoorden zijn. Dat is waarom ze ‘sluipwoorden’ heten. Maar als je tijdens het schrijven van je volgende teksten bewust gaat letten op je eigen woordgebruik, kan je toch sommige sluipwoorden herkennen. Alle sluipwoorden die je tegenkomt schrijf je op een lijstje. 

Door dat lijstje bij de hand te houden als je je volgende tekst schrijft, weet je op welke sluipwoorden je extra goed moet letten. Als je dat doet, zal je merken dat je snel van die sluipwoorden af komt. Helaas zullen die woorden waarschijnlijk snel weer vervangen worden door andere sluipwoorden. Blijf dus altijd letten op de (nieuwe) sluipwoorden die jij veel gebruikt. 

Lees je tekst nog eens extra door

Tijdens het schrijven van een tekst zal je niet alle sluipwoorden eruit vissen. Zelfs als je je lijstje bij de hand houdt. Daarom is het belangrijk om je tekst na het schrijven nog een keer extra door te lezen. Het liefste na een rondje wandelen of een nachtje slapen. Zodat je weer met een frisse blik naar je werk kan kijken. Let bij deze extra check-ronde alleen op het gebruik van sluipwoorden zoals ‘maar’, ‘ook’ en ‘gewoon’. Dan zal je er sowieso nog een paar uitpikken!

Tip: maak je leven een stukje makkelijker en gebruik de CTRL+F functie om de sluipwoorden in jouw tekst makkelijk te vinden.  

Laat iemand anders je tekst lezen 

Naast dat je altijd zelf nog eens naar je teksten moet kijken, is het ook slim om iemand anders naar je tekst te laten kijken. Als je aan het schrijven bent, kan je zo diep in je verhaal zitten, dat je niet meer kritisch naar je eigen werk kan kijken. Je ziet door de zinnen de sluipwoorden niet meer, zeg maar.. 

Een extra paar ogen zal echter direct zien wat jouw sluipwoorden zijn en waar je ze gebruikt. Dit werkt extra goed als deze persoon niets van de inhoud van je tekst weet. Dan vallen taalkundige verbeterpunten namelijk nog eerder op. Laat je tekst dus niet lezen door een collega die aan hetzelfde project werkt, maar door iemand van een andere afdeling. Of door je moeder, dat is misschien nog beter. 

Gebruik synoniemen 

Als je eenmaal weet wat jouw sluipwoorden zijn, is het zaak om ze uit je teksten te filteren. Vaak kan je een sluipwoord gewoon weghalen zonder je zin te verpesten. En ook door de zin anders te formuleren of op te bouwen, kan je vaak van die vervelende sluipwoorden af komen. Maar soms is dat niet mogelijk. Dan moet je op zoek naar synoniemen. 

Voor de meeste sluipwoorden zijn vrij makkelijk synoniemen te bedenken. En anders kan je terecht op websites zoals synoniemen.net. Maar gebruik alsjeblieft geen synoniemen die je tekst moeilijker leesbaar maken. Ik heb liever dat je een keer te vaak het woord ‘maar’ gebruikt, dan dat je synoniemen zoals ‘evenwel’, ‘nochtans’ of ‘desniettegenstaande’ gebruikt. Daar wordt niemand blij van. Je lezers al helemaal niet.   

Laat je inspireren door andere schrijvers

De beste manier om beter te schrijven is door meer te lezen, zeggen ze wel eens. Ook als jij jezelf nog vaak betrapt op het gebruik van sluipwoorden, kan je je laten inspireren door andere schrijvers. Kijk bij hun eens af hoe zij bepaalde zinnen opbouwen, wat voor woorden ze gebruiken en hoe zij een verhaal vertellen. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, toch?

Laat je tekst schrijven door een blogger

Met deze tips kom jij van de sluipwoorden in je teksten af. Moet jij vaak teksten schrijven als onderdeel van je marketing? Denk er dan eens aan om je teksten te laten schrijven door een professionele copywriter. Onze partner CopyRobin schrijft bijvoorbeeld snel, makkelijk en betaalbaar blogs van hoge kwaliteit voor jouw campagnes. 

Weten hoe het werkt? Check Hulc.nl

5 2 stemmen
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x