Hoe kan je online geld verdienen?

Geld verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen: dat wil iedereen wel. Met het internet is dat een stuk makkelijker geworden. Online geld verdienen is tegenwoordig een realistisch doel. Maar hoe verdien je eigenlijk geld met een eigen blog, vlog of social media kanaal? 

Vraag kinderen wat ze later willen worden, en je zal verbaasd zijn. Tussen de kapsters, dierenartsen en voetballers zitten tegenwoordig steeds meer vloggers, bloggers, influencers en youtubers in spé. Vroeger hadden we erom kunnen lachen, maar tegenwoordig is online geld verdienen serious business.

Hoe mooi zou het zijn: je eigen werktijden en -locatie bepalen, werken vanuit je passie, en eigen baas zijn. Dat kan jouw leven zijn, als je online geld gaat verdienen. Maar hoe doe je dat? We zoomen eerst wat verder in op de verschillende online kanalen die jij kan gebruiken. Daarna behandelen we manieren om die kanalen om te zetten tot een bron van inkomen.

Kanalen voor online geld verdienen

Er is niet één manier om online geld te verdienen. Op het internet zijn verschillende kanalen waar jij gebruik van kan maken. Wij behandelen drie populaire kanalen om een inkomen te genereren op het internet:

 • Blog
 • YouTube
 • Social media

Online geld verdienen met een blog

Een populair kanaal om geld mee te verdienen, is een blog. Dit is het perfecte kanaal als je een vlotte pen en een echte passie hebt. Op een blog kun jij je namelijk helemaal uitleven op een onderwerp naar jouw keuze.

Ben jij verliefd op reizen? Start een travel blog. Heb jij de beste recepten in huis? Begin met een food blog. Ben jij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de financiële markt? Dan kun je daar blogs over schrijven. Een groot voordeel van een blog, is dat je zonder investering al kan beginnen. Je kan ook blogs in opdracht schrijven, dan krijg je direct betaald.

Online geld verdienen met YouTube

Een youtuber is in veel opzichten vergelijkbaar met een blogger. Beide maken content vanuit hun passie, als het goed is. Een youtuber heeft de pen echter verruild voor de camera. Meestal vergt dit een iets grotere investering dan bloggen. Alhoewel een telefoon tegenwoordig ook prima dienst kan doen als camera.

Als je denkt dat YouTube alleen maar het domein is van vloggers, dan heb je het mis. Je kunt het kanaal ook gebruiken om videogameopnames op te delen, diepgaande interviews te uploaden, of video-essays te verspreiden. Het belangrijkste is dat je iets doet waar jouw expertise en passie liggen.

Online geld verdienen met social media

Van al deze kanalen, voelt social media het meest als the new kid on the block. Dit kanaal is namelijk continu in ontwikkeling, waardoor het altijd nieuw en vers aanvoelt. Social media is op te delen in allerlei platformen. Je hebt Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, en de nieuwste ontwikkeling: TikTok.

Wanneer je geld wilt verdienen met social media is het belangrijk om je doelgroep te kennen en flexibel te zijn. In 2012 zaten alle tieners nog op Facebook. Toen dat te suf werd gingen ze naar Instagram, toen Snapchat, en tegenwoordig vind je de jeugd op TikTok. Zorg dat jij bent waar je doelgroep is, en maak content die hen boeit.

Kanalen combineren

Er zijn dus verschillende kanalen geschikt voor online geld verdienen. Waarom zou jij je dan maar tot één kanaal beperken? Natuurlijk kun je met één kanaal beginnen, maar als je slim bent, zet je ook andere kanalen in.

Als je een blog hebt, kun je die promoten via social media. Daarnaast kun je video’s naar YouTube uploaden die extra verdieping bieden bij jouw blogs. Misschien dat je wel zo succesvol wordt dat je eigen merchandise kunt verkopen. Dat doe je dan natuurlijk via je eigen webshop. Pak het goed aan, en je kanalen versterken elkaar. Dan kan het geld pas echt gaan stromen.

Online geld verdienen in 3 stappen

Verwacht echter niet dat er automatisch geld op je rekening wordt gestort als je een goede blog hebt geschreven. Was het maar zo’n feest. Misschien heb je al heel lang een succesvolle blog, YouTube-kanaal, of social media account, maar blijft het geld nog uit.

Of je nu wilt kunnen leven als professioneel blogger, of gewoon wat extra biergeld wilt verdienen maakt niet uit. De weg naar een online inkomen kent bijna altijd drie stappen:

 1. Goed worden
 2. Bekend worden
 3. Betaald worden

Word goed

In een interview met Off Camera gaf Dave Grohl, oud-drummer van Nirvana en frontman van Foo Fighters, zijn belangrijkste advies aan jonge muzikanten: “Be badass!” Dat advies geldt niet alleen voor de tiener met een drumstel in z’n garage, maar ook voor de blogger met een laptop op zolder.

De eerste stap richting online geld verdienen is namelijk badass content maken. Kwaliteit zou je eerste prioriteit moeten zijn. Altijd. Wanneer je begint met bloggen, vloggen of TikTok-en zul je veel mensen horen over affiliate links, SEO, linkbuilding, en dat soort zaken. Dat is leuk, maar zonder ontzettend goede content is het weinig waard.

Goede content voorziet in de behoefte van jouw publiek. Die behoefte kan van alles zijn. Van praktische tips rondom het huishouden, tot een filosofische duiding van het huidige onderwijssysteem, tot een grappig verhaal. Vind een behoefte waar jij in kan voorzien en zorg dat jij daar de beste in wordt. Wees creatief, verras je publiek, blaas ze omver. Be badass!

Word bekend

En dan zit je daar, met je laptopje op zolder en je badass blog, wachtend op je geld. Nou, als Dave Grohl zo in z’n garage was blijven zitten, had hij nooit de Ziggo Dome uitverkocht. Volg daarom ook de tweede tip van de rockster op: “Play live.” Ga de wereld in, krijg fans, krijg een publiek, en word bekend.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen jouw prachtige content onder ogen krijgen. Maar je blogs live in het lokale café gaan voorlezen, is misschien niet de beste manier om een publiek te vinden. Laat dat maar over aan de rockbands. Voor jou zijn er andere manieren om een groot publiek te bereiken en een loyale fanbase op te bouwen:

 • Maak regelmatig content: dit maakt je beter vindbaar online en geeft mensen een reden om terug te komen naar jouw website, YouTube-kanaal of Instagram-account.
 • Deel je content: laat je werk zien aan de wereld! Vertel erover op feestjes, deel het via andere kanalen, stuur een linkje naar mensen met dezelfde interesses. Trots zijn mag!
 • Zet verschillende kanalen in: we zeiden het al, verschillende kanalen kunnen elkaar versterken. Zet daarom (ook) Instagram, YouTube, LinkedIn, Facebook, TikTok, etc. in. Wees waar je publiek is.
 • Leg persoonlijk contact: ga in gesprek met je publiek. Zorg dat je hun vriend/mentor/inspirator wordt, dan komen ze graag terug. Wie weet wordt je nog een echte influencer.

Word betaald

Een publiek opbouwen kan lang duren. Het is zwaar werk en kan voor een lange tijd geen enkele cent opleveren. Maar uiteindelijk is het het allemaal waard. Op het moment dat jij een groot, loyaal en terugkerend publiek hebt, kan jij namelijk online geld verdienen.

Online geld verdienen op 5 manieren

Er zijn ontzettend veel manieren waarop je kan beginnen met online geld verdienen. De creatieve ondernemer vindt altijd wel een nieuwe manier om geld in het laatje te brengen. Hieronder gaan wij verder in op enkele populaire methodes voor online geld verdienen:

 • Advertenties
 • Affiliate links
 • Sponsoren
 • Donateurs
 • Directe verkoop

Online geld verdienen met advertenties

Advertenties zijn voor het internet, wat olie is voor Dubai: de bekendste vorm van inkomsten. Best logisch. De meest succesvolle online bedrijven – Google, Facebook, Amazon – hebben hun dikke bankrekening namelijk ook te danken aan advertenties. Maar hoe kan je online geld verdienen met advertenties?

Het is vrij simpel: als jij een publiek vergaart wat aantrekkelijk is voor bedrijven, kan je advertentieruimte aan hen verkopen. Dit kan je handmatig doen, maar het is nogal veel gedoe. Kanalen zoals YouTube regelen dit dan ook voor jou.

Er zijn ook partijen die als een soort marktplaats voor online advertenties werken. Jij biedt advertentieruimte op jouw website aan en zo’n partij verkoopt deze automatisch aan de hoogste of meest relevante bieder. Bedenk je echter wel dat advertentie-inkomsten pas interessant worden als je een groot publiek hebt.

Online geld verdienen met advertenties doe je het beste op de volgende kanalen:

 • Blog
 • YouTube

Online geld verdienen met affiliate links

Wil jij wat meer controle hebben over de partijen waarmee je samenwerkt? Dan kan je online geld verdienen met affiliate links. Je meldt je dan aan voor een affiliate programma van een bepaalde webshop, zoals Bol.com of Wehkamp. Vervolgens kan je bij deze webshops links ophalen die jij in jouw blog, video of social media post kunt plaatsen. Elke keer dat iemand op deze link klikt en iets koopt, verdien jij er ook wat aan. Hoeveel je precies verdient, verschilt per programma.

Wil jij geld verdienen met affiliate links? Dan is het dus belangrijk dat je een relevant affiliate programma zoekt om je voor aan te melden. Als jij een stoere blog over auto’s schrijft, zullen je lezers waarschijnlijk niet zo snel op een link van Wehkamp klikken. Zoek dus een relevante partner en zorg dat je de juiste linkjes op je juiste plekken plaatst.

Online geld verdienen met affiliate links doe je het beste op de volgende kanalen:

 • Blog
 • YouTube
 • Social media

Online geld verdienen met sponsoren

Als een bedrijf jou (of eigenlijk: jouw publiek) relevant acht, kunnen ze een advertentie bij jou inkopen. Maar ze kunnen ook voor een nadrukkelijkere samenwerking gaan: een sponsor deal, of partnership. Sponsor deals komen in alle soorten en maten. Meestal moet jij het product of de dienst van de sponsor in the picture brengen bij jouw publiek.

Als je een techblog hebt, kan je bijvoorbeeld recensies schrijven over de producten van een computerfabrikant. Heb je een grote naamsbekendheid in de beauty community van Instagram? Dan kan je kleren van een bepaald merk dragen in je foto’s. Soms kan het al zo simpel zijn als een snel ‘reclamepraatje’ in je YouTube-video.

Hoe jouw partnership er ook uitziet, maak altijd aan je publiek duidelijk dat je gesponsord wordt. Dat is niet alleen netjes, in veel gevallen is het ook wettelijk verplicht. Onthoud bovendien dat niet alle sponsors je in geld zullen uitbetalen, vaak krijg je gratis producten als beloning.

Online geld verdienen met sponsoren doe je het beste via de volgende kanalen:

 • Blog
 • YouTube
 • Social Media

Online geld verdienen met directe verkoop

Natuurlijk kun je het heft ook in eigen hand nemen. Directe verkoop is een effectieve weg naar online geld verdienen. Je kan een webshop koppelen aan je blog. Hier kan je bijvoorbeeld zelfgemaakte items verkopen. Of artikelen die je in bulk kan inkopen en met winst kan verkopen. Als je een fanatieke fanbase hebt, kan je zelf geld verdienen aan eigen merchandise.

Online geld verdienen met directe verkoop doe je het beste via de volgende kanalen:

 • Blog
 • YouTube
 • Social Media

Online geld verdienen met donateurs

Een publiek vinden dat regelmatig terugkomt voor je content is vaak al moeilijk genoeg, laat staan een publiek dat geld aan jou wil doneren. Toch verdienden steeds meer mensen online geld dankzij donateurs. Hiermee maak je je los van sponsoren of adverteerders, dingen waar je publiek meestal toch niet op zit te wachten. In plaats daarvan ben je afhankelijk van je fans.

Via platformen zoals Patreon kunnen fans geld naar jou overmaken. Voordat ze dat doen moet jij natuurlijk wel enorm goede en unieke content produceren. Het moet zo badass zijn dat mensen er voor willen betalen. Heb je genoeg donateurs? Dan kun je je day-to-day opzeggen en je fulltime storten op online geld verdienen. Zou dat niet mooi zijn?

Online geld verdienen met donateurs doe je het beste via de volgende kanalen:

 • YouTube

Vind partners via Hulc

Net zoals je het beste verschillende kanalen kunt combineren, is het ook slim om inkomstenbronnen te combineren. Je wilt niet volledig afhankelijk zijn van je fans, maar ook niet van sponsoren. Je wilt niet 100% inzetten op advertenties, maar ook niet op affiliate programma’s. Als jij serieus online geld wilt verdienen, zal je verschillende bronnen van inkomen moeten hebben.

Voor verschillende vormen van online inkomen heb je partners nodig. Een plek om eenvoudig partners te vinden is ons platform Hulc. Hier kunnen merken en bedrijven die op zoek zijn naar bloggers en influencers campagnes aanbieden. Vervolgens haal jij de krenten uit de pap. Zoek een droomcampagne die aansluit bij jouw publiek en waar jij lekker aan kan verdienen. Klinkt dat niet als de droom? Wie weet zit jij straks toch lekker je blogs te tikken op het strand van Bali. Laat dat geld maar komen!

Meer weten over influencermarketing?

Download het Hulc whitepaper!