Je blog promoten op Facebook en Instagram: 10 tips

Wil jij meer trouwe lezers op je blog? Dan kan je niet meer om social media heen. Daarom geef ik je in deze blog mijn 10 beste tips voor het promoten van je blog via Facebook en Instagram. 

Social media is dé plek om jouw content te promoten, nieuwe mensen te bereiken en een loyale fanbase op te bouwen. En als je social media zegt, zeg je Facebook en Instagram. Natuurlijk deel jij wel eens een linkje op Facebook. Misschien waag je je zelfs wel eens aan een foto op The Gram

Maar als jij je blog met succes wilt promoten, moet je je social media game naar de next level brengen. Hoe je dat doet? Ik heb 10 tips voor je: 

1. Maak en sterke socialmediastrategie

Een succesvolle promotie van je blog op social media, begint met een sterke socialmediastrategie. Op welke platforms wil je actief zijn? Wat voor content ga je delen? Wat is het doel van die content? Wil je alleen extra lezers? Of ook meer volgers op social media? Kortom: wat wil jij bereiken en hoe ga je dat doen?

Als je een goede strategie met duidelijke KPI’s hebt, kan je gericht aan de slag gaan met het promoten van je blog op Facebook en Instagram. Maar niet voordat je de andere negen tips hebt gelezen 😉

2. Deel echte content 

Niemand wilt op de link naar je blog klikken. Sorry dat ik het zeg. Als mensen op social media zitten, zijn ze gewoon lekker aan het scrollen. Ze willen niet van die app af. Daarom is het belangrijk om mensen op social media échte content te bieden.  

Vat je laatste blogpost samen in een korte video. Deel een mooie portretfoto van de expert die je laatst hebt geïnterviewd. Of werk sommige blog-ideeën niet uit als blogpost, maar als socialmediabericht. Dan geef je mensen tenminste een reden om je te volgen op social media. En dan kan je ze altijd nog naar je blog leiden. 

3. Zorg voor interactie… 

Het is een van de oudste trucs in het boek: zorg voor interactie. De algoritmes van Facebook en Instagram zijn zo ingesteld dat berichten met veel interactie (likes, reacties, etc.) extra aandacht krijgen. Dus hoe meer interactie jij op jouw posts krijgt, hoe groter je bereik. 

Er zijn veel manieren om voor interactie te zorgen. Je kan mensen een vraag stellen waar ze op kunnen reageren. Of je kan mensen vragen hun vrienden, familie of collega’s te taggen. Maar je kan nog groter uitpakken: schrijf een prijsvraag of winactie uit. Daar zullen mensen zeker op reageren!

4. En ga zelf de interactie aan

Social media is niet gemaakt voor eenrichtingsverkeer. Je moet dus niet alleen interactie vragen. Je moet ook zelf de interactie aangaan. Dat vergeten mensen vaak! Volg de discussies en gesprekken van jouw doelgroep. En praat mee als je wat nuttigs toe te voegen hebt. Join the conversation, noemen de Engelsen dat. 

Het werkt zo: jij verkoopt harken. Het is oktober en de blaadjes vallen massaal van de bomen. Op social media zie je je doelgroep klagen over al die blaadjes in de tuin. Jij reageert met wat handige tips én deelt een link naar jouw blog over de beste harken van dit najaar. Boem! Je hebt er weer nieuwe potentiële lezers bij. 

5. Wees creatief

Echte content en interactie zijn dus enorm belangrijk als je je blog wilt promoten op Facebook en Instagram. Maar jij bent niet de enige met een blog. Je zal de competitie aan moeten gaan met tientallen, misschien wel honderden concurrenten. Als je wilt opvallen, moet je creatief zijn.

Staar je dus niet blind op trends, maar doe dingen op jouw manier. Ontwikkel een unieke tone of voice en een kenmerkende visuele identiteit die jouw doelgroep aanspreekt. Het gaat erom dat mensen jou direct herkennen in hun tijdlijn, dat ze even stoppen met scrollen, en dat ze jouw berichten onthouden als ze hun telefoon weer weg leggen. 

6. Werk samen met influencers

Het kan lastig zijn om nieuwe mensen te bereiken op social media. Je zit als snel vast in je eigen bubbel. Gelukkig hoef je je blog niet alleen via je eigen account te promoten. Er zijn veel influencers die jou willen helpen met de promotie van je blog. Influencermarketing mag dan ook niet ontbreken in je socialmediastrategie. 

Door samen te werken met influencers kan je je blog promoten bij hun volgers. Je kan samenwerken met een grote influencers met veel volgers, of met kleinere influencers met trouwere volgers. Er is voor elk budget wel wat te vinden. Met welke influencer je ook samenwerkt, het is een goede manier om extra naamsbekendheid, volgers, lezers en fans te krijgen. 

7. Durf te adverteren 

Veel mensen zijn bang om te adverteren op Facebook en Instagram. En ik snap dat wel. Opeens kom je in een ‘business omgeving’ terecht, moet je doelgroepen en marketingdoelen vastleggen, en moet je je portemonnee trekken zonder garantie op succes. Dat is eng. En toch zeg ik: durf te adverteren. Het is namelijk een van de meest efficiënte manieren om je blog te promoten.  

Ben jij nog onzeker? Er zijn zat blogs, video’s en podcasts die uitleggen hoe jij effectief adverteert op Facebook en Instagram. Begin daar eens. En probeer het gewoon eens een keer. Leg een paar tientjes neer, puur om het proces van een advertentie plaatsen en managen te doorlopen. Practice makes perfect! 

8. Houd het algoritme in de gaten 

Als je een blog promoot op Facebook en Instagram (of elk ander socialmediaplatform), ben je grotendeels afhankelijk van het algoritme. De algoritmes van Facebook en Instagram bepalen wat mensen op hun tijdlijn en Explore-pagina zien. En dus of mensen jouw berichten zien. Daar wil je op inspelen.

Hier gaan veel mensen de fout in. Ze proberen het algoritme compleet te doorgronden en te ‘hacken’ of uit te spelen. Ik ga je één ding verklappen: dat werkt niet. Niemand weet precies hoe het algoritme werkt en het verandert om de haverklap. Het is dus nutteloos om je hele strategie te baseren op het algoritme. 

Maar dat betekent niet dat je het moet negeren. Houd het in de gaten. Lees de update notes. Zegt Facebook dat video’s belangrijker worden? Maak dan eens een extra video. Gaat Instagram minder advertenties tonen? Finetune dan je advertentiestrategie. Zo speel je in op het algoritme, zonder dat je er afhankelijk van wordt. 

9. Experimenteer 

Alle tips tot nu toe zijn nuttig, dat beloof ik je. Maar uiteindelijk ben ik ook maar een blogger op het internet. Ik kan je niet exact vertellen wat de beste strategie voor jou is. Elke blog, doelgroep en marketingdoel zijn uniek en vragen om een andere aanpak. Er is maar één manier om te ontdekken wat het beste werkt voor jou: experimenteer. 

Door nieuwe dingen uit te proberen, kan je compleet nieuwe manieren vinden om je blog te promoten. Ga een keer live op Instagram. Gebruik toch eens die verhalenfunctie van Facebook. Of benader eens een influencer buiten jouw niche. En komt Facebook of Instagram met een nieuwe functie? Probeer die dan meteen uit. Misschien levert het een lading nieuwe lezers op!

10. Vind influencers en bloggers via Hulc

Met deze tips promoot je je blog op Facebook en Instagram met succes. Influencers kunnen je met veel van deze tips helpen. Ze kunnen gave content voor je maken, voor extra interactie met je merk zorgen en ze weten vaak precies hoe ze het algoritme naar hun hand zetten. Maar dan moet je wel de juiste influencers vinden.

Hulc kan daarbij helpen. Wij hebben een database met meer dan 3700 influencers en bloggers die staan te springen om jouw blog te promoten bij hun volgers. Daar zitten ongetwijfeld ook influencers in jouw niche tussen. Zij weten precies hoe ze jouw doelgroep moeten bereiken!

Weten hoe het werkt? Kijk op Hulc.nl 

5 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x