Blog mobile friendly maken: 7 stappen

Ruim de helft van al het internetverkeer gaat via de mobiele telefoon. En dat percentage gaat eerder omhoog dan omlaag. Het is dus belangrijker dan ooit om je blog mobile friendly te maken. Maar hoe doe je dat? Ik leg het uit in 7 praktische stappen. 

Mensen die informatie zoeken op hun mobiel zijn meestal snel op zoek naar specifieke informatie die ze direct kunnen toepassen. Mobiele content moet dus simpel, duidelijk en kort zijn om optimaal te voorzien in de behoeften van je doelgroep. 

Hier maak je niet alleen je websitebezoekers blij mee. Uit onderzoek blijkt dat een mobile friendly blog ook goed is voor je SEO. Google helpt je dan ook graag met het optimaliseren van je website voor mobiel gebruik. Daarvoor hebben ze een tool ontwikkeld.

Wil jij je blog ook mobile friendly maken? Volg dan deze 7 stappen:

1. Gebruik een responsive template 

Er zijn tegenwoordig veel blog templates die ‘responsive’ zijn. Dat wil zeggen: het template past zich aan aan het apparaat dat de websitebezoeker gebruikt. De meeste blogplatforms (WordPress, Drupal, Wix, Squarespace, etc.) bieden bijna alleen maar responsive templates aan. 

Responsive templates maakt jouw leven een stuk makkelijker. Ze zorgen dat de content meeschaalt met de beeldschermgrootte van de websitebezoeker en dat de navigatie wordt geoptimaliseerd voor het apparaat dat gebruikt wordt. Een responsive template is dan ook de belangrijke eerste stap richting een mobile friendly blog.  

2. Houd je blog ‘licht’

Een snelle website is extra belangrijk voor mobiele gebruikers. Ze willen snel informatie vinden. En ze willen zo min mogelijk van hun databundel besteden. Daarom is het belangrijk om je blog ‘licht’ te houden. 

Houd je afbeeldingen klein, gebruik zo min mogelijk animaties, en houd je code schoon. Dat zijn een paar manieren om je blog lichter en sneller te maken. Sommige templates (van stap 1) doen dit automatisch. Doet jouw template dit niet? Dan is het lichter maken van je blog een onmisbare tweede stap. 

3. Schrijf korte alinea’s 

In de eerste twee stappen hebben we voornamelijk naar de techniek van je blog gekeken. Nu die op orde is, is het tijd om naar de content te kijken. Laten we beginnen met je alinea’s. Die moet je lekker kort houden. 

Een alinea van 8 regels op desktop, is al snel 20 regels op mobiel. Niemand zit je wachten op lange lappen tekst. Probeer je alinea’s op desktop daarom rond de 4 regels te houden (en dan liever 3 dan 5). Dat maakt je tekst prettiger leesbaar, begrijpelijker en overzichtelijker. 

4. Zorg voor een heldere structuur

Mobiele websitebezoekers zijn vaak op zoek naar specifieke informatie. Ze zullen zelden jouw hele blog lezen. In plaats daarvan scannen ze je blog op zoek naar de informatie die ze zoeken. De vierde stap richting een mobile friendly blog is daarom een heldere structuur.

Met een duidelijke introductie, beschrijvende tussenkopjes, relevante afbeeldingen, lijstjes, bulletpoints en streamers maak je je blogpost scanbaar. Zo help je mensen snel de informatie te vinden die ze zoeken. Natuurlijk wil je liever dat iedereen je blogposts van A tot Z leest. Maar mobile friendly gaat niet om jou, het gaat om de gebruiker. 

5. Kies een duidelijk lettertype 

De volgende twee stappen gaan over de digitale toegankelijkheid van je blog. Voor een mobile friendly blog is digitale toegankelijkheid namelijk extra belangrijk. Een duidelijk lettertype speelt daarin een grote rol. 

Bij het kiezen van het lettertype voor je blog, moet je ook rekening houden met slechtzienden. Die komen in elke doelgroep voor. Op een klein telefoonscherm hebben zij extra moeite met het lezen van teksten. Een duidelijk lettertype is groot genoeg, heeft genoeg witruimte tussen letters en heeft geen gekke vormen of schreven. 

6. Zorg voor voldoende contrast 

Slechtzienden hebben ook behoefte aan voldoende contrast. Nogmaals: op een klein beeldschermpje is dit extra belangrijk. Om te controleren of je voldoende contrast hebt, kan je de tool van WebAIM gebruiken. 

Voldoende contrast is belangrijk voor de teksten op je blog. Maar check ook of er genoeg contrast is op je knoppen, onderschriften, logo’s, menu’s, infographics, etc. Dan is je blog gebruiksvriendelijk voor al je mobiele bezoekers. 

Precies weten hoe je je blog helemaal digitaal toegankelijk maakt? Bekijk dan de richtlijnen van Rijksoverheid.

7. Gebruik knoppen voor belangrijke links 

Met de laatste stap richten we ons tot de wereld van gebruiksvriendelijkheid of UX-design. Een bekend UX-probleem op mobiele websites is namelijk te kleine links en knoppen. Gebruikers kunnen moeite hebben met het klikken op de links – het zogenaamde ‘fat finger syndrome’. 

Vervang je belangrijke links daarom met grote, makkelijk klikbare knoppen. Mijn tip: doe dit vooral bij links die belangrijk zijn voor je conversie. Bijvoorbeeld de links van je blog naar je webshop. Of je affiliate links. Grote knoppen trekken meer aandacht en zijn makkelijker klikbaar dan een normaal linkje. Dat levert jou meer conversies op en bespaart je gebruikers een hoop frustratie. Win-win!

Meer bezoekers op je mobile friendly blog via influencers

Met deze 7 stappen maak je je blog mobile friendly. Uiteindelijk wil je natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers op je blog. Influencers kunnen daarbij helpen, bijvoorbeeld door een link naar jouw blog te delen. 

Benieuwd wat influencers en bloggers voor jouw blog kunnen betekenen? Kijk dan eens op Hulc.nl. Daar vertellen we je er graag meer over. 

5 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x