7 gratis SEO tools voor optimalisatie, analyse en meer

Als je wilt opvallen in de Google zoekresultaten moet je SEO tip-top in orde zijn. Gelukkig zijn er tools die je daar een handje bij kunnen helpen. In deze blog zet ik mijn 7 favoriete SEO tools op een rij. Doe er je voordeel mee! 

Gratis SEO tools voor zoekwoordonderzoek 

Een goed begin is het halve werk. Een goed zoekwoordonderzoek is daarom essentieel voor knallende SEO content. Deze tools gebruik ik er voor.

1. Google 

Is Google een tool? Niet echt, hè? Toch begint goed zoekwoordenonderzoek vaak op Google zelf. Daar wil je scoren, dus dan kan je daar meer beter beginnen toch? Google vult zoekopdrachten aan op basis van veelgebruikte zoekopdrachten. Daar kan je dus veel van leren! 

google

Typ wat relevante zoekwoorden waar je op wilt scoren en kijk hoe Google het aanvult. Je eerste inspiratie heb je alvast op zak!

2. Google Trends

Een andere handige gratis tool is Google Trends. Yup, weer Google. Maar deze tool is speciaal door Google ontworpen om erachter te komen welke zoekwoorden populair zijn. ‘Ontdek waar de wereld naar op zoek is’, is de belofte van de tool. 

trends

In Google Trends zie je welke zoekopdrachten nu trending zijn. Maar je kan ook zien hoe populair een zoekwoord de afgelopen jaren is geweest, in welke regio’s een zoekwoord het populairst is, en welke gerelateerde zoekopdrachten het ook goed doen. Je kan zelfs zoektermen vergelijken. Super handig, dus! 

3. Answer the public 

Ook met Answer the public kan je ontdekken waar mensen naar zoeken. En dus op welke zoekwoorden en -opdrachten je moet focussen. Met deze tool vul je één of twee woorden in om te zien welke vragen mensen hierover stellen. Dit kan bijvoorbeeld de naam van jouw regio zijn, jouw branche, of het product dat je verkoopt.

Vervolgens krijg je een uitgebreide visualisatie van de vragen die mensen over dit onderwerp hebben. Naast vragen laat Answer the public zien op welke verbanden, vergelijkingen, en gerelateerde zoekwoorden je kan inspelen. Er is zelfs een complete ABC-lijst met tientallen zoektermen. Genoeg inspiratie voor goede zoekwoorden.

Gratis SEO tools voor contentoptimalisatie 

Met een stevig zoekwoordenonderzoek kan jij geweldige SEO content maken. Maar het kan altijd beter. Deze tools helpen je bij het optimaliseren van je content.

4. Mangools SERP simulator 

Je meta-titel en meta-omschrijving zijn heel belangrijk. Dit is namelijk wat je doelgroep ziet als ze hun zoekresultaten op de Search Engine Result Page (SERP) zien. Op basis hiervan bepalen mensen of ze op jouw content klikken, of op die van je concurrent. Je wilt dus zeker weten dat deze meta-gegevens perfect zijn.

mangools

De Mangools SERP simulator kan hierbij helpen. In deze tool kan jij testen hoe jouw content eruit ziet tussen de zoekresultaten. Je vult je ulr, titel en omschrijving in en ziet direct het resultaat. De tool laat ook zien of al je tekst zichtbaar is op desktop en mobiel. Je kan zelfs extra opties toevoegen, zoals dikgedrukte woorden en reviews.

5. Language Tool / Grammarly

Op de SERP moet je een goed eerste indruk maken. Als je doelgroep vervolgens bij je content terecht komt, moet deze perfect zijn. Als je geschreven content maakt, betekent dat dus foutloze spelling en grammatica. Ook daar zijn tools zijn! Als je Nederlandse teksten schrijft, raad ik Language Tool aan. Voor Engelse teksten zit je met Grammarly ook goed.

Beide tools hebben een betaalde versie. Maar ook met de gratis versies kan je je teksten naar een hoger niveau tillen. Language Tool en Grammarly kijken verder dan de autocorrect van Word. Ze kijken ook naar vlot taalgebruik, goede grammatica, verkeerde uitdrukkingen en nog veel meer. 

Gratis SEO tools voor analyse

Door je content te analyseren kan je constant blijven verbeteren. Ook voor deze laatste stap zijn tools beschikbaar. Deze moet je zeker proberen.

6. Google Analytics 

Google Analytics is de tool als het gaat om het analyseren van je SEO prestaties. De mogelijkheden van Google Analytics zijn eindeloos. Letterlijk te veel om op te noemen in deze blog. Van bezoekersaantallen tot customer journeys, en van conversieratio’s tot doelgroepsegmentatie. 

Het kost wel wat tijd om Google Analytics echt onder de knie te krijgen. Het is krachtige maar geavanceerde software. Maar geen nood! Het internet staat ramvol met tutorials en explainer video’s over hoe je het meeste uit Google Analytics haalt. En het is gratis, dus je kan ook zelf op onderzoek uitgaan.  

7. Google Search Console

En nog een tool van Google! Ook Google Search Console kan je helpen met de analyse van je content. Net zoals met Google Analytics kan je met deze tool zien wat voor mensen je site bezoeken, hoe ze je site vinden en welke pagina’s het meest populair zijn. 

Maar Google Search Console heeft nog meer leuke functies. Je kan bijvoorbeeld technische foutjes vinden en fixen. Je kan een sitemap maken. Je kan zelfs een robot.txt bestand aanmaken. Dat is handig, want een technisch goede site is ook heel belangrijk voor je SEO.

Betere SEO met influencers via Hulc

Met deze 7 gratis SEO tools geef jij je SEO een flinke boost. Maar er zijn nog meer manieren om je website bovenaan de zoekresultaten te krijgen. Backlinks en naamsbekendheid zijn ook super belangrijk. En daar kunnen influencers bij helpen. Influencermarketing is dus een goede toevoeging aan je SEO marketing. 

En waar haal je de juiste influencers vandaan? Precies: bij Hulc! Wij hebben meer dan 3700 influencers in onze database die jou graag helpen die nummer-1 positie in Google te veroveren. Meer weten? Kijk dan op Hulc.nl

5 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x