7x waarom Rank Math beter is dan Yoast SEO

We zijn van start 7

Yoast SEO en Rank Math zijn tools die jou helpen met het verbeteren van de SEO op je website, webshop of blog. Welke moet je kiezen? Als je het mij vraagt is Rank Math de betere keuze. Ik zal je uitleggen waarom. 

Door je website, webshop of blog te optimaliseren voor zoekmachines wordt deze makkelijker online gevonden. Deze zoekmachineoptimalisatie noemen we SEO (Search Engine Optimization). Je kunt je SEO overlaten aan een expert. Er zijn genoeg zzp’ers en bureau’s te vinden die hier heer en meester in zijn. Maar je kunt ook zelf werken aan je SEO. Tools zoals Yoast SEO en Rank Math komen dan goed van pas. 

Yoast SEO en Rank Math

Zowel Yoast SEO en Rank Math zij WordPress plugins die jou het leven makkelijker maken. Zij analyseren jouw content terwijl je aan het typen bent. Ze controleren of je content goed zal scoren bij Google, geven je op basis daarvan een ‘rapportcijfer’ en geven je advies over hoe je dat cijfer omhoog kunt krikken. 

Yoast SEO doet dit al heel lang. Het is als jaren dé standaard voor SEO binnen WordPress. Rank Math is daarentegen vrij nieuw. De plugin is pas sinds een paar jaar populair en begint nu pas écht concurrentie te vormen voor Yoast SEO. En concurreren kunnen ze. Als je het mij vraagt doet Rank Math veel dingen beter dan Yoast SEO. Ik zet de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

1. Meer gratis features bij Rank Math

Het grootste voordeel van Rank Math is dat het veel meer functies heeft dan Yoast SEO. Zeker wanneer je naar de gratis versies van beide tools kijkt, krijg je bij Rank Math veel meer mogelijkheden. Op hun site zet Rank Math zelf alle extra functies ten opzichte van de concurrentie op een rij. Deze lijst is ook bevestigd door onafhankelijke SEO-experts. ZIj zeggen allemaal: met Rank Math kun je veel meer dan met Yoast SEO. 

De gratis versie van Rank Math biedt bijvoorbeeld een zoekwoord rank tracker, Google Trends integratie en geavanceerde opties voor bulkbewerking, waarmee je bijvoorbeeld de SEO van al je afbeeldingen in één keer kunt verbeteren. 

Wil je extra opties? Dan kun je vanaf $59 (+/- €57) per jaar al het Pro pakket nemen. Dat is wat Rank math zelf aanbeveelt voor bloggers, eenmanszaken en individuen. Een stuk goedkoper dan Yoast SEO Premium, dat voor €99 per jaar over de toonbank gaat.

2. Lichter dan Yoast SEO

Naast goedkoper is Rank Math ook lichter dan Yoast SEO. Het gebruikt ruim 61 duizend regels code, tegenover de ruim 97 duizend van Yoast SEO. Dat zorgt voor een geheugengebruik van 0,35 MB tegenover 1,67 MB en een vertraging op je website van 0,01 seconde tegenover 0,18 seconden (waarbij minder dus beter is).

Dit maakt je website sneller. Fijn voor je bezoekers. En voor Google! De zoekmachine vindt de snelheid van een website namelijk heel belangrijk. Snelle websites kunnen een hogere positie in Google krijgen. 

3. Een nauwkeurigere score 

Iedereen die Yoast SEO heeft gebruikt, kent het bekende scoresysteem. Er zijn 3 niveau’s die het SEO-niveau van je content of website weergeven: rood (slecht), oranje (ok) en groen (goed). Super overzichtelijk. Dat is wat Yoast SEO al jarenlang zo populair maakt. 

Rank Math gaat echter nog een stapje verder. Deze tool geeft je content geen kleur, maar een rapportcijfer tussen de 0 en 100, waarbij 0 waardeloos is en 100 perfect. Dit zorgt voor een veel nauwkeurigere en meer fijnmazige score. Je kunt daardoor exact zien hoe goed je scoort op SEO. En je ziet precies wat voor verschil elke aanpassing maakt. 

4. Rank Math biedt veel extra modules 

Het vierde voordeel van Rank Math is de enorme hoeveelheid extra modules die je aan kunt zeggen. Dit zijn functionaliteiten die je niet hoeft te gebruiken, maar die wel heel handig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een module die je helpt met het maken van redirects. Of een module die 404-pagina’s opspoort en je helpt met het oplossen van deze foutmeldingen. 

Yoast SEO heeft sommige van deze modules, maar lang niet allemaal. Bovendien werken die modules bij Yoast SEO niet altijd super. Daardoor is het vrij gebruikelijk te worden om Yoast SEO te combineren met andere modules. Dat zorgt voor extra werk. Rank Math lost een deel van dat probleem op.

5. Meer analysemogelijkheden 

Een hele coole toevoeging van Rank Math vind ik de uitgebreide analysemogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld zien wat je gemiddelde ranking is, hoe vaak je in de zoekresultaten bent verschenen, en hoeveel mensen op jouw pagina hebben geklikt in Google. 

Laten we eerlijk zijn: dit is waarin het uiteindelijk om draait. SEO gaat niet om een groen bolletje in WordPress, maar om resultaten. Rank Math maakt die resultaten een stuk inzichtelijker. Het is niet de meest geavanceerde analysetool, maar zeker voor mensen die net beginnen met SEO is het een handige toevoeging. 

6. Gestructureerde data toevoegen met Rank Math

Iets waar Rank Math zelf vooral heel trots op is, zijn hun structured data schemes, ‘schema’s’ in de Nederlandse versie. Dit zijn een paar extra regels code die je via Rank Math met een druk op de knop aan je pagina’s toe kunt voegen. Deze regels vertellen aan Google hoe die de pagina moet lezen. Dus welke informatie waar staat. 

Er zijn standaard schema’s die je kunt toepassen, zoals het vraag-en-antwoord schema. Daarmee ziet Google direct wat de vragen en wat de antwoorden zijn. Handig, want daarmee kan Google makkelijker een zogenaamde ‘rich snippet’ maken waarmee jij nog beter opvalt tussen de zoekresultaten. Naast de standaard schema’s kan je ook schema’s van andere pagina’s kopiëren. 

7. Net zo makkelijk als Yoast SEO

Al deze voordelen maken Rank Math naar mijn idee beter dan Yoast SEO. Maar het beste komt nog: het is enorm gebruiksvriendelijk. Zeker net zo makkelijk als Yoast SEO, zou ik zeggen. En dat zegt wat, want Yoast SEO wordt juist altijd geroemd om zijn gebruiksvriendelijkheid. 

Is Rank Math beter dan Yoast SEO?

Het antwoord op deze vraag lijkt mij logisch. Rank Math biedt veel voordelen ten opzichte van Yoast SEO. Vaak gratis, en anders goedkoper. Ik vind Rank Math dus beter dan Yoast SEO. Maar ik geloof niet in universele oplossingen. Er zijn ongetwijfeld taken, branches of website-types waar Yoast SEO beter voor is dan Rank Math. Dus ik zou zeggen: probeer beide en kijk welke jou beter bevalt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je SEO verbetert op een manier die fijn en effectief is voor jou. 

Verbeter je SEO met samenwerkingen via Hulc

Een SEO tool is maar een stukje van de grote SEO-puzzel die je moet leggen om te stijgen in de zoekresultaten van Google. Een ander stukje is linkbuilding. Daarbij kunnen wij jou verder helpen. Of beter gezegd: de meer dan 9.500 influencers, bloggers en vloggers in onze database. Zij kunnen content voor jou maken en die delen op hun kanalen met daarin een linkje naar jouw website. 

Die extra links zijn voor Google een teken dat jouw content relevant is, waardoor je een hogere ranking krijgt. Daarnaast zorgt een samenwerking via Hulc voor extra naamsbekendheid, bereik en autoriteit. Benieuwd hoe het werkt? Kijk dan op Hulc.nl voor meer informatie. 

5 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x