Domein autoriteit: waarom belangrijk en hoe deze te verhogen?

Domein autoriteit (ook wel domeinwaarde genoemd) geeft aan hoe belangrijk en relevant een zoekmachine jouw website vindt. De invloed van deze waarde mag niet onderschat worden. De domein autoriteit van een website is namelijk een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de ranking in de zoekresultaten van Google. In dit artikel leggen we uit hoe je je domein autoriteit kunt meten. En belangrijker nog, hoe je deze kunt verhogen.

tablet google analytics

Pagina autoriteit

Ten eerste is het handig om uit te leggen dat je zowel je domein als pagina autoriteit kunt meten er verbeteren. Pagina autoriteit komt op hetzelfde neer als domein autoriteit. Maar in plaats van de gehele website geeft deze waarde aan hoe goed een specifieke webpagina scoort. En hoe goed deze dus rankt in de zoekresultaten. De domein en pagina autoriteit worden gemeten op een schaal van 0-100.

Domein en pagina autoriteit meten

De domein– en pagina autoriteit van je website kun je gemakkelijk meten via open site explorer. Wanneer je de URL invoert van de website of webpagina die je wilt meten zie je direct hoe hoog je scoort op domein- en pagina autoriteit. Hoe hoger de score, hoe hoger je site/pagina zal verschijnen in de zoekresultaten van Google. Zie je hier een lage score? Dan is het hoog tijd om deze te verbeteren zodat je website sneller gevonden zal worden door je doelgroep!

Website vindbaar maken

Opbouwen linkprofiel

Het beter vindbaar maken van je website begint dus met het verbeteren van je domein en pagina autoriteit. Een belangrijke factor hierin is het aantal inkomende links naar jouw website of pagina. Een overzicht van deze inkomende links wordt ook wel een linkprofiel genoemd. Bij het opbouwen van een goed linkprofiel is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is bijvoorbeeld de spreiding van het backlink profiel erg belangrijk. Het is beter om 10 goede links te verkrijgen in een maand tijd dan 1000 links in 10 dagen van slechte kwaliteit. Dit laatste ziet Google als link spamming en hier word je voor gestraft!

laptop google desk

Kwaliteit backlinks

Ook is het belangrijk dat er gezorgd wordt voor voldoende variatie in de inkomende links. Meer inkomende links is namelijk niet per se beter. 1 link van 50 verschillende websites is van grotere waarde dan 50 links van 1 website.

Naast voldoende variatie en een goede spreiding in het backlink profiel, is ook de kwaliteit van de inkomende links erg belangrijk bij het verbeteren van je domein en pagina autoriteit. Een inkomende link van een website die als autoriteit wordt beschouwd is veel meer waard dan een website die hier laag op scoort.

Verder is het belangrijk dat de context waarin de link geplaatst wordt relevant is. Let er dus op dat je links krijgt van websites die gerelateerd zijn aan het onderwerp van jouw eigen website/pagina. Gaat jouw website bijvoorbeeld over gezonde voeding? Probeer jouw linkprofiel dan zodanig op te bouwen dat deze (voornamelijk) bestaat uit links afkomstig van websites in deze categorie.

On-page SEO

Een andere manier om je domein en pagina autoriteit te verhogen is door middel van on-page SEO. Een website die gebruiksvriendelijk is scoort vrijwel altijd hoger in zoekmachines. Laadt je website traag, is je website niet mobielvriendelijk en/of is je websitestructuur totaal niet gebruiksvriendelijk? Pak dit dan zo snel mogelijk aan en je zult zien dat je binnen no-time hoger scoort in Google!

“SEO isn’t about gaming the system anymore; it’s about learning how to play by the rules.”

Conclusie

Een goed linkprofiel opbouwen en het verbeteren van je on-page SEO zijn zeer effectieve manieren om je domein autoriteit te verhogen. Zo komt je website dan ook hoger in de zoekresultaten van Google.

Vind je dit zelf echter allemaal wat te ingewikkeld of heb je geen tijd om je hierin te verdiepen? Hulc.nl kan je helpen! Op het platform kom je gemakkelijk in contact met publishers die jouw backlinks kunnen verzorgen. Zo verhoog je met weinig moeite jouw domein autoriteit!

Meer weten over influencermarketing?

Download het Hulc whitepaper!