DR en TF verhogen doe je zo!

Wil je dat jouw website hoger gaat ranken in Google? Dan is het verhogen van de DR (Domain Rating, oftewel domein autoriteit) een belangrijke stap. Ook de TF (Trust Flow, oftewel de kwaliteit van de backlinks) mag niet vergeten worden. Bij Hulc hebben we veel te maken met deze termen. Lang niet iedereen heeft een goed beeld van wat het inhoudt en hoe je deze scores kunt verbeteren, terwijl het juist zo belangrijk is als je op zoek bent naar hogere posities in zoekmachines. In deze blog leggen we je uit hoe je je DR- en TF-scores kunt verbeteren. Het is makkelijker dan je denkt!

DR, DA en TF: wat is dat ook alweer?

Wat betekenen DR, DA en TF ook alweer? Even een opfrisser, want deze drie termen worden nog wel eens door de war gehaald. 

DR (Domain Rating)

DR staat voor Domain Rating en is een metriek ontwikkeld door Ahrefs, een populaire SEO toolset. Het meet de sterkte van het backlinkprofiel van een website op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger het getal, hoe sterker en invloedrijker het backlinkprofiel wordt geacht te zijn. DR houdt rekening met zowel het aantal links als de kwaliteit van de links die naar een website verwijzen.

Domain Authority (DA)

DA is een metriek ontwikkeld door Moz, een ander prominent SEO en marketing platform. Net als DR, meet DA de waarschijnlijke rangordekracht van een website in zoekmachines op een schaal van 1 tot 100. DA is gebaseerd op gegevens uit Moz’s eigen webindex en houdt rekening met tientallen factoren, waaronder de kwaliteit en het aantal inkomende links.

Verschil tussen DR en DA

In principe zijn DA en DR zeer vergelijkbaar en kunnen ze voor soortgelijke doeleinden gebruikt worden. Het grootste verschil is dat DR voornamelijk gefocust is op het backlinkprofiel. DA, daarentegen, houdt rekening met tientallen factoren om de mogelijke ranking van de site te kunnen voorspellen.

Wil je je focussen op backlinks? Dan is DR jouw beste optie. Wil je meer een algemeen beeld van de autoriteit van je website? Kijk dan naar de DA-score. 

TF (Trust Flow)

Trust Flow is een metriek van Majestic en is voornamelijk gericht op de kwaliteit van de backlinks. Bij ‘kwaliteit’ moet je denken aan links die relevant zijn aan waar je over schrijft en bij betrouwbare websites vandaan komen. Je Trust Flow stijgt naarmate er meer websites naar jou doorlinken die gerelateerd zijn aan waar jij over schrijft.

Domain Rating verhogen: hoe pak je dat aan?

Het verhogen van je domain rating: laten we daar eens mee beginnen. Hoe pak je dat aan? 

Zorg dat je content van hoge kwaliteit is

Deze ligt voor de hand, maar wordt vaak genoeg vergeten. Natuurlijk is de kwaliteit van je content enorm belangrijk. Post regelmatig hoogwaardige blogposts waarmee je mensen inspireert, informeert of vermaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen langer op je site blijven en vergroot de kans dat je artikelen gedeeld worden, wat het ontstaan van backlinks in de hand werkt. Gebruik van foto’s, infographics of zelfs video’s kan de kwaliteit van een pagina enorm verhogen, evenals een goed ontwerp van de site. 

Maak je content relevant met de juiste zoekwoorden

Niet alleen de kwaliteit van de content is essentieel om je DR te verhogen – ook is het zaak om het relevant te houden. Doe zoekwoordenonderzoek met een keyword tool zoals Semrush om erachter te komen waar jouw doelgroep naar op zoek is. Schrijf vervolgens over deze onderwerpen, het liefst zo uitgebreid mogelijk. Zorg dat je alle informatie waar jouw doelgroep naar op zoek is opneemt in je artikel. Dit zorgt ervoor dat mensen langer op je site blijven, maar vergroot ook de kans op backlinks. En natuurlijk is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te verwerken in je post om organisch zoekverkeer aan te trekken.

Zorg voor backlinks van hoge kwaliteit

De beste manier om je DR snel te verbeteren, is door aan linkbuilding te doen. Ga eens op zoek naar websites binnen jouw niche met veel autoriteit. Dit kun je het makkelijkst doen via Hulc.nl. In onze database vind je duizenden bloggers in alle mogelijke niches – altijd passend bij jouw budget en doelstellingen.

Met deze bloggers kun je verschillende dingen afspreken om links te bouwen. Een gastblog, backlink of gezamenlijke content bijvoorbeeld. Het is een goed idee om je eigen inzichten naar het platform te brengen, zodat de lezers van die site er echt wat aan hebben. 

TF verhogen: hoe doe je dat?

Dan de volgende metric: de TF. Je weet nu wat het is, maar hoe kun je zorgen voor een hogere Trust Flow op je website? Hier volgen een paar tips:

We zeggen het nog één keer: hoge kwaliteit content

Sorry voor de herhaling! Maar ook voor de Trust Flow is het van belang dat je content van hoge kwaliteit is. Dit trekt backlinks aan van betrouwbare en relevante websites – zeker als je content waarde biedt aan de lezer.

Slechte backlinks verwijderen 

Als je via bijvoorbeeld Semrush een analyse maakt van de kwaliteit van jouw backlinks, zul je zien dat er soms backlinks van lage kwaliteit tussen zitten. Dit kan opzettelijk gedaan zijn (negatieve SEO). Of misschien heb je ooit een backlink gekregen van een site die inmiddels niet meer relevant is.

Wat de reden ook is, slechte backlinks schaden je TF-score behoorlijk. Heb je toegang tot of ken je de eigenaar van de site? Dan kun je de link eenvoudig verwijderen. Maar wat als dit niet het geval is?

Slechte backlinks verwijderen kun je doen met een disavow-bestand. Klinkt lastig, maar valt best mee. Je maakt gewoon een .txt-bestand aan waar je alle ongewenste backlinks in zet. Voor elke link gebruik je een nieuwe regel.

Vervolgens dien je het disavow-bestand in bij Google. Hiervoor maak je gebruik van de disavow links tool en moet je ingelogd zijn met je Google-account dat is gekoppeld aan de Search Console van je site. Selecteer je website en upload het .txt-bestand dat je zojuist hebt gemaakt, met alle slechte kwaliteit backlinks erin. Et voilà: Google regelt de rest voor je!

Hoe vind je dan wél goede backlinks?

Het verwijderen van slechte backlinks en plaatsen van goede content is een goed begin, maar het belangrijkste is natuurlijk om backlinks te krijgen waar je wél wat aan hebt. Op Hulc.nl vind je duizenden bloggers en influencers in iedere sector die jou hiermee kunnen helpen!

4 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x