Blogger van de Maand oktober 2021: Mamaliefde.nl

We hebben weer een nieuwe Blogger van de Maand! Dit keer stellen we je graag voor aan Linda van Aken van Mamaliefde.nl. Iedere dag vinden duizenden moeders, vaders, grootouders en professionals hun weg naar haar website. Een leuk interview met Linda lees je hieronder.

WhatsApp Image 2021 09 29 at 08.57.01

Hoe ben je op het idee gekomen om een blog te beginnen?

Mamaliefde is 7 jaar geleden begonnen, eigenlijk uit verveling tijdens mijn zwangerschapsverlof. De combinatie van ‘echte’ ervaringen en mijn achtergrond als pedagoog zorgden er echter voor dat de over het algemeen inhoudelijke artikelen al snel goed werden gelezen via social media, maar ook via Google werden gevonden. Daarnaast ben ik ‘besmet’ met het reisvirus en hebben de kinderen dat ook meegekregen, waardoor we regelmatig op pad gaan en worden uitgenodigd voor persreizen. Toen ik moest kiezen tussen werken in loondienst of voor mezelf, heb ik voor dat laatste gekozen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Mamaliefde is nu uitgegroeid tot de perfecte combinatie van een inspirerende family en travelblog.

Hoe ziet een doordeweekse dag in jouw leven eruit?

Eigenlijk heel saai; als de wekker gaat is het eerst de ochtend rush om te zorgen dat de kinderen op tijd op school komen. Gelukkig worden ze steeds ouder en zelfstandiger dus is het vooral even controleren of ze wel alles bij zich hebben en daarna gaan we samen de deur uit. Eenmaal thuis kruip ik vaak gelijk achter de laptop; eerst de mail en ‘actuele’ zaken bijwerken en daarna aan de slag. Vaak heb ik vooraf bedacht wat ik die dag of week wil gaan doen. Tussendoor neem ik even pauze om wat te eten, en een aflevering te kijken van de Netflix serie die ik dan volg om daarna verder te gaan tot de kinderen weer opgehaald moeten worden. Als zij op bed liggen kruip ik vaak weer achter mijn laptop onder een dekentje op de bank, dat is het nadeel om van je hobby je werk te maken 😉 . Wel doe ik dan alleen de dingen die ik echt ‘leuk’ vind zoals bijvoorbeeld reisfoto’s bewerken.

Wat vind je het leukste aan bloggen?

Dat het me de vrijheid geeft om te doen wat ik leuk vind en daar geld mee te verdienen. Ook vind ik het ideaal dat geen dag hetzelfde is, of dat ik als ik ergens echt geen zin in heb dat gewoon een dag kan uitstellen. Toch wel een van de voordelen van eigen baas zijn. Ik werk samen met een team van redacteurs die een aanzienlijk deel van de content aanleveren of social media verzorgen, zodat ik me kan bezighouden met de taken die niet zo zichtbaar zijn, maar in mijn ervaring wel het verschil kunnen maken als het bijvoorbeeld gaat om de vindbaarheid van de artikelen. Eigenlijk ben ik ook echt een beta dus ik vind het heerlijk om diep in de statistieken te duiken en uit te pluizen hoe ik alles nog verder kan optimaliseren. Het allerleukste vind ik nog steeds de uitnodigingen voor dagjes uit en persreizen, daar genieten ook de kinderen enorm van en uiteindelijk doe ik het daar toch voor.

Hoe houd je je content boeiend voor je lezers?

De content op Mamaliefde is heel breed. Zo vind je er van alles over baby’s maar ook over pubers of interessante onderwerpen voor vrouwen. Want mama zelf moet natuurlijk ook niet vergeten worden 😉 . Mijn doel is echter om (groot)ouders te inspireren of informeren; dat kan een inhoudelijk artikel zijn over een bepaalde opvoedingsstijl maar ook creatieve tips om bijvoorbeeld te knutselen. Ook wordt er veel rekening gehouden met feestdagen en seizoenen en wordt de content daarop afgestemd. Ik heb wel eens nagedacht om het op te delen in meerdere sites met een specifieke niche, maar juist die afwisseling maakt het zo boeiend.

Welke tips zou jij een beginnende blogger willen geven?

Gewoon doen! Ik hoor nog regelmatig dat mensen wel iets willen gaan doen maar dan eerst allemaal plannen gaan maken of beren op de weg zien…. en van uitstel komt toch regelmatig afstel. Beter kan je dan gewoon iets doen, vervolgens evalueren en daarvan leren. ‘Fouten’ maken hoort erbij en van trial and error leer je het meeste. Tenminste; mits je kritisch naar het resultaat kan kijken om te zien wat er de volgende keer nog beter kan. En dat geldt niet alleen voor het überhaupt beginnen aan een blog, maar ook later in het proces. Iets is altijd beter dan niets.

Daarnaast is het belangrijk om authentiek te blijven. Natuurlijk kan je in het begin wel rondkijken naar hoe andere (in jouw ogen succesvolle) publishers iets aanpakken en daarvan proeven. Maar uiteindelijk is het belangrijk om je eigen weg op te gaan en zelf een content strategie uit te stippelen. Lezers zijn altijd op zoek naar iets nieuws en niet naar een aftreksel van een andere site. Het is daarmee ook lastig te concurreren. Bedenk dus goed wat je zelf, of je directe omgeving interessant vindt en maak daarvan je uitgangspunt.

Wat vind je belangrijk als je een samenwerking aangaat?

Dat het past bij Mamaliefde en daarbij is het vooral bepalend of het interessant is of kan zijn voor de lezers die ik wil bereiken. Dat  hoeft niet alleen het grote publiek te zijn, ook als er maar een specifieke groep mee geholpen kan zijn is het de moeite waard. De vorm waarin de samenwerking wordt gegoten maakt daarbij niet zoveel uit. De ervaring leert dat opdrachten waarbij je de vrijheid krijgt qua insteek, over het algemeen beter presteren. De content sluit beter aan bij de doelgroep en kan daardoor ook op lange termijn waardevol zijn.

WhatsApp Image 2021 09 29 at 08.17.52

Wat vind je van Hulc als platform? En waarom maak je gebruik van Hulc?

Het voordeel van Hulc is dat veel van de diensten geautomatiseerd zijn. Het is een overzichtelijk systeem waarin gelijk duidelijk is wat er wel of niet mogelijk is. Ook de communicatie verloopt goed. Natuurlijk is het ook heel fijn om contact te hebben met de mensen die bij Hulc werken en je graag van tips of advies voorzien, of met je mee willen denken.

Zou je Hulc aanbevelen en waarom?

Zeker! Als publisher vind ik hier fijne opdrachten en kan ik zelf bepalen welke wel of niet aansluiten. Daarnaast is het fijn dat er na afloop geen uitgebreide rapportages aangeleverd hoeven te worden. Verder vind ik het echt een plus dat er vooraf al wordt betaald door opdrachtgevers, zodat je zeker weet dat er niet na afloop gedoe over komt, of dat je maanden moet wachten op de betaling.

Samenwerken met Mamaliefde? Deze hele maand geldt er een speciale Blogger van de Maand actie!

5 2 stemmen
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x