Twijfelmoeder.nl Patricia de Ryck in de ban van Vlaamse tv

Blogger van de maand: Twijfelmoeder & VlaamsKijken:

Patricia de Ryck is bij het grote publiek bekend als Twijfelmoeder. Ze begon dit blog in 2013 uit frustratie. Even jaar later ligt haar boek De twijfelmoeder in Nederland en België in de winkel, adviseert ze vrouwen die twijfelen over hun kinderwens in haar besloten Facebook-groep én runt ze (met behulp van Hulc) nog steeds succesvol haar blog. En dan is er nog het uit de hand gelopen hobbyproject VlaamsKijken. Gestart om vrienden op de hoogte te houden van fijne Vlaamse tv-series en films, maar inmiddels op weg naar maandelijks 50.000 unieke bezoekers.  

“Mijn blogavonturen starten eigenlijk altijd vanuit een gevoel”, start Patricia de Ryck haar verhaal. “Bij Twijfelmoeder was dat frustratie. Iedereen leek zich met mijn (ontbrekende) kinderwens te bemoeien. Opmerkingen als “Gewoon doen, daar krijg je geen spijt van!”, “Kinderen zijn het leukste wat er is!” of “Wacht maar tot je eierstokken gaan rammelen” – ze kwamen allemaal voorbij. Net als de gemene uitspraken achter mijn rug om; variërend van ‘dat die man bij dat rare mens blijft’ tot gefluister over ‘die kinderhater’. Huh, hoezo heeft iedereen hier een mening over. En ik? Ik had werkelijk geen idee of ik nu wel of geen moeder wilde worden. Wat doe je dan als je journalist bent? Dan pak je ‘je wapen’ en schrijf je de frustraties en emoties van je af. Met als resultaat dat ik een trouwe volgers schare heb opgebouwd en zelfs een boekcontract kreeg bij HarperCollins. Sinds maart vorig jaar is mijn boek De twijfelmoeder, zowel in Nederland als in Vlaanderen, in de boekhandel en webshop verkrijgbaar.

twijfelmoeder.nl

Hoe anders was dat bij VlaamsKijken. “Ik ben opgegroeid in grensgemeente Hulst en keek thuis dus regelmatig naar de Vlaamse televisiezenders. Toen ik wat ouder was, ontdekte ik dat ze nog steeds geweldige series maken daar over de grens. Na het kijken, schreef ik dan vaak een berichtje op Facebook, waarna mijn vrienden vroegen of ik ze op de hoogte kon houden als er weer zo’n geweldige reeks zou starten. Omdat ik al fanatiek aan het bloggen was op Twijfelmoeder, dacht ik meteen: dan maken we daar toch ook een blog van. De eerste jaren ging het om honderden en soms een paar duizend bezoekers, maar inmiddels zit VlaamsKijken in een groeispurt. We gaan nu naar de 50.000 unieke bezoekers per maand. Niet gek, want steeds meer Vlaamse producties bereiken ook het Nederlandse publiek. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van series als Undercover, De twaalf, De bende van Jan de Lichte en Over Water op Netflix. En de remake van Dertigers is op BNNVARA een ware hit.”

Patricia de Ryck is dagelijks in de weer met haar blogs. Niet alleen voor, maar zeker ook achter de schermen. “Ik probeer meerdere malen per week wat te posten op beide blogs. Zeker als er nieuwe programma’s worden aangekondigd vind ik het belangrijk om er snel bij te zijn. Op Twijfelmoeder staan inmiddels meer dan 2000 berichten, dus daar deel ik in mijn groep ook veel posts uit het archief. De twijfels over hun kinderwens die mijn leden nu doormaken, heb ik tenslotte al eerder beschreven. Daarnaast heb ik recent geïnvesteerd in een nieuwe website, waarbij zowel de voor- als achterkant custom made ontwikkeld zijn. Ik draai nog steeds op WordPress, maar het is zo gepersonaliseerd dat de site voor gebruikers – en zeker ook voor Google – steeds vriendelijker wordt. Achter de schermen ben ik nu nog druk met de optimalisatie. Dat is een flinke klus als het in totaal om zo’n drieduizend artikelen gaat.”

Daarnaast is Patricia de Ryck nog steeds werkzaam als freelance journaliste voor verschillende landelijke en regionale media. En ze begeleidt in de regio waar ze woonachtig is een aantal ondernemers bij hun (online) marketing. “Nu beide blogs staan als een huis, is het zaak om te zorgen voor een balans tussen het bloggen en schrijven voor andere klanten. Want ook qua omzet vormen de sites een steeds groter onderdeel van mijn werk. Zowel voor die balans als de omzet is het fijn dat Hulc er is. Ik kan via dit platform – wat ik iedereen kan aanraden! – eenvoudig voor beide sites pitchen. Dat gaat snel, net als het onderlinge contact met klant. Op die manier hou ik weer meer tijd over voor mijn schrijfwerk. Zowel voor de site, als voor mijn klanten. Al ben ik bij die laatste tegenwoordig wel wat kieskeuriger; ik schrijf alleen nog teksten voor klanten die écht bij mijn bedrijf passen. De andere tijd besteed ik liever aan mijn blogs.”

Wat samenwerkingen betreft, is ze bij haar blogs altijd heel duidelijk geweest. “Ik schrijf alleen een blog als ik mezelf daarin kan vinden. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat een klant mijn sites op waarde weet te schatten. Ik investeer namelijk veel in mijn blogs. Je kunt er dus vanuit gaan dat je links jarenlang op een actief domein staan. Kijk je naar Twijfelmoeder – waar ik sinds 2013 actief ben – dan heb ik natuurlijk ook een bepaalde autoriteit als schrijfster. En als ik een artikel in mijn FB-groep deel, dan betrek je heel direct 500 vrouwen. Kortom: dat heeft waarde. Bij VlaamsKijken is dat op dit moment nog lastig, omdat de domeinwaarde nog wat lager ligt. De waarde van een samenwerking ligt daar nu dus nog lager, waardoor je als klant echt kunt profiteren van de groei.” 

Op nieuwtjes jagen, hoog scoren in Google, ondernemen – en niet te vergeten – schrijven: het zijn de dingen die Patricia de Ryck heerlijk vindt aan het bloggen. “Juist door er bovenop te zitten, blijf ik mijn lezers boeien. Daarbij ga ik ook geen uitdagingen uit de weg. Ik heb nu namelijk bedacht dat ik Vlaamse acteurs en actrices wil interviewen voor mijn blog. Tja, leg daar als – in Vlaanderen – onbekende Nederlandse dan maar eens contact mee. Gelukkig weet ik hoe het spel werkt én zo kon je nu al een interview met Tom Waes lezen. Het netwerken vergaat me zo goed, dat acteurs me zelfs in contact brengen met hun collega’s. Dat had ik een paar weken geleden ook nog niet kunnen bedenken. Wat dat betreft, ben ik echt ontzettend benieuwd waar dit avontuur naar toe gaat.”

twijfelmoeder op hulc

Dat onvoorspelbare trekt haar ook. “Bloggen brengt zoveel verrassingen op je pad. Zo had ik nooit de ambitie om een boek te schrijven, maar als een uitgever je dan benaderd dan zeg je geen ‘nee’. En dat geeft vervolgens dan weer een boost aan je blog uit onverwachte hoek. Dankzij mijn boek zat ik namelijk in de uitzending van RTL Boulevard en bij de talkshow van Omroep Brabant. Wat dat betreft, wil ik beginnende bloggers dan ook meegeven om voor je blog te blijven gaan. Haak niet af als de bezoekerscijfers in het begin tegenvallen (of als ze in een dipje belanden), blijf je verhaal delen vanuit de intentie waarmee je bent gestart. Die missie is namelijk niet afhankelijk van hoeveel mensen je bereikt of hoeveel euro’s je daar dan mee kunt verdienen. Nee, dat zit – in ieder geval bij mij – veel diepers. Bij Twijfelmoeder wil ik het taboe op de twijfels rondom de (ontbrekende) kinderwens doorbreken. Met VlaamsKijken wil ik mijn liefde voor mooie Vlaamse producties delen. Dat zijn twee onderwerpen waar ik als je me tegenkomt namelijk ook uren over kan praten. Nu schrijf ik het gewoon op, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x