Reizen en werken in Bali: paradijs voor digital nomads

Bali-digital-nomad-1

Werken vanuit het buitenland. Voor sommigen klinkt het als een droom, voor enkelen is het werkelijkheid. Met Contany.nl verruilen wij ons kantoor in Amsterdam eens per half jaar met een andere bestemming. Ditmaal zijn wij op pad gegaan om hard te werken (en te surfen) in Canggu, Bali. In dit artikel lees je ons oordeel over de plaats en werkplek.

Werken vanuit Canggu

Na eerdere edities in verschillende landen in zuidoost Azië en Afrika hebben we besloten om terug te keren naar Bali met onze nieuwe werknemers. Buiten de geweldige natuur en cultuur biedt dit eiland uitermate grote voordelen voor een digital nomad. Wij hebben ervoor gekozen om ons te vestigen in Canggu. Deze plek staat bekend om de ultiem relaxte sfeer, vele surfers en natuurlijk heerlijke stranden. Naast al deze pluspunten is in Canggu de co-workingspace Dojo Bali gevestigd, waar wij tijdens ons verblijf gewerkt hebben.

Co-workingspace

Tijdens onze reizen hebben we inmiddels aardig wat co-workingspaces gezien, maar zelden één met een als Dojo Bali. De aangename sfeer vanuit het dorp is doorgetrokken in de inrichting. Daarnaast organiseert Dojo Bali enorm veel evenementen met creatieve insteek die de samenwerking binnen de co-working space positief beïnvloeden. Een hecht community gevoel in een productieve werkomgeving, met een prachtige inrichting.

De entree en opbouw van het pand is volledig vanuit bamboe en hardhout wat een rustieke en gezellige sfeer creëert. Wanneer je het gebouw binnenstapt kom je direct in het café/restaurant (waar overigens super koffie en lunchgerechten gekocht kunnen worden door leden). Net buiten dojo is een smoothiebar gevestigd wat overigens ook een aanrader is.

Werkplekken

Buiten alle pluspunten van het werken in het buitenland is het natuurlijk van groot belang dat de productiviteit er niet onder lijdt. Binnen Dojo is dit in onze ervaring in ieder geval niet negatief beïnvloed. Binnen het café is het iets rumoeriger, ik vond het dan ook een prettige plek om hier te bellen zodat anderen niet verstoord worden in hun werk.

De volgende ruimte is een ietwat rustigere werkplek waarin er zowel ronde als vierkante tafels staan om aan te werken. Hier is ook een keukentje beschikbaar waar je gratis drinkwater, koffie en thee kunt maken.

networking bali canggu dojo

Netwerken tijdens een speed date bij Dojo coworking space.

De achterste (open) ruimte maakt dojo uniek, hier is een rustieke tuin aangelegd met daarin staanplaatsen, zitzakken, enkele zitplaatsen en een klein zwembad! Grenzend aan de tuin liggen de twee vergaderruimtes welke ruimte bieden aan 8 of 14-20 personen.

Op de eerste etage van het gebouw zijn er nog meer werkplekken waar het vaak wat rustiger is. Veel mensen werken (onterecht) liever beneden. Hier zijn ook de geluidsdichte skype ruimtes waarvan je met een lidmaatschap gratis 10 uur gebruik van kunt maken. Dit is toch precies waar iedere Digital nomad naar op zoek is?

Verblijf

gekko baliWij hebben er voor gekozen om met het hele team in het Cempaka Mas Guesthouse te verblijven. Dit guesthouse ligt slechts 15 minuten rijden bij Dojo verwijderd en hebben wij als zeer positief ervaren. Niet al het personeel spreekt goed Engels maar iedereen staat altijd klaar om je te helpen. Daarnaast waren de bedden en kamers comfortabel en schoon. Het hotel is voorzien van een zwembad en lounge plekken waar wij regelmatig met andere gasten van het hotel een avond doorbrachten. De prijs/kwaliteit-verhouding van dit hotel is perfect!

Internet

De allerbelangrijkste factor heb ik voor het laatst bewaard; het internet, de ruggengraat van iedere Digital Nomad. Zoals op veel plekken in Azië is het internet soms iets onbetrouwbaar. Nadat er een storm heeft gewoed in de buurt bleek een internetkabel beschadigd te zijn tijdens ons verblijf. Dit drukte de snelheid enigszins maar het was gelukkig na enkele dagen opgelost. Ik heb mij laten vertellen dat Dojo is voorzien van een van de meest high tech verbindingen op Bali door een combinatie van vijf aansluitingen. Over het algemeen was dit dan ook zeer goed!

Canggu

Canggu is dé surfplek van Azië, buiten de eerder al benoemde relaxte sfeer biedt deze populaire bestemming alle gemakken voor een digital nomad, surfer of wereldreiziger. Er is een groot aanbod van zowel heerlijk lokaal eten (warung) als westers eten. Daarnaast is er op verschillende plekken vertier te vinden, Canggu bruist altijd! Wel gaan de meeste uitgaansgelegenheden om 12 uur dicht. Aangezien wij vaak tot laat werken is dit een minuscuul minpuntje. Daarnaast kan je op de scooter gemakkelijk, goedkoop en snel andere plekken bezoeken die grenzen aan deze kustplaats.

werken bij dojo canggu

In onze opinie staat Canggu, Bali in de top 3 bestemmingen. De charmes van de lokale bevolking, het goede eten, alle plekken waar je afleiding kunt zoeken en de prachtige omgeving zorgen ervoor dat dit een plek is waar iedereen zich thuis voelt.

Voor- en nadelen

In Bali zijn de wegen vrij smal en is het vrij druk, daarnaast wordt er hard gereden waardoor het soms uitdagend kan zijn om op de bestemming aan te komen. Om de ergste drukte te vermijden is het verstandig om de weg tussen 16:00 en 19:00 te vermijden. Echter zijn de wegen prima en zijn de meeste bestemmingen gemakkelijk op de scooter haalbaar.

Het eten in Bali is heerlijk en wij hebben dan ook geen zieken gehad gedurende ons verblijf. In de meeste restaurants kunnen mensen uit west Europa eten zonder problemen.

Algemene beoordeling

Werkplekken: 9
Hotel: 9 (iedere dag werd er schoongemaakt)
Internet: 7 (door storm hebben wij enige problemen gehad)
Infrastructuur: 6 (matige wegen, soms wel erg druk)
Eten Dojo: 9 (Westerse kaart met erg lekker eten, ook de koffie is heerlijk)
Eten Canggu: 8 (Op de juiste plekken is het perfect)
Kosten coworking space Dojo: 9 (prijs/kwaliteit is perfect)
Kosten levensonderhoud: 9 (zeer goedkoop)
Entertainment: 8 (groot aanbod van entertainment, gaat wel vroeg dicht)

Zien jullie op Bali!
Selamat tinggal!