Hoe zet ik ankerteksten (anchor texts) in voor een beter vindbare site? 

Wist je dat je website beter gevonden kan worden in Google met de juiste ankerteksten? Als je goede ankerteksten (anchor texts) voor je links gebruikt, kan je positie in de zoekresultaten flink toenemen. Maar hoe zet je je ankerteksten in voor het beste resultaat? Je leest het in deze blog.

Wat is een ankertekst?

Ankertekst definitie

Een ankertekst is een tekst die een link naar een webpagina bevat. De link zit als het ware op de achtergrond van de tekst. In de meeste browsers wordt een ankertekst blauw en onderlijnd weergegeven.

Zowel voor de bezoeker, als voor Google zijn ankerteksten een waardevolle toevoeging. Voor beide partijen geeft de ankertekst aan wat er op de webpagina van de desbetreffende link te vinden is. Ankerteksten hangen daarom nauw samen met SEO(Search Engine Optimization).

Anchor texts in HTML

Een ankertekst in html ziet er als volgt uit: <a href=”http://www.testing.nl”>test</a>. Hierbij is “test” het ankerwoord, en “www.testing.nl” de website waar je naartoe linkt.

Je kunt ook linken met afbeeldingen. In dat geval verandert de alt-tag in de ankertekst. Je moet er dus voor zorgen dat de ankertekst in het alt-attribuut van de afbeelding staat. In html ziet dat er dan zo uit:

<a href=”http://www.vb.nl”><img src=”http://www.testing.nl/test.jpg” alt=”toelichting”></a>.

Anchor texts voor SEO

Google gebruikt externe ankerteksten om te achterhalen waarover jouw webpagina gaat én hoe anderen jouw webpagina zien. Als blijkt dat er veel naar jouw webpagina wordt gelinkt, wordt je daarvoor beloond in de zoekresultaten. Als de verwijzende websites betrouwbaar zijn en veel aanzien hebben, wordt je daar extra voor beloond.

Stel jij hebt een webshop in jassen en een aantal goede websites linken naar jouw website met de term “mooie jassen”. Google zal dan zien dat er gelinkt wordt naar jouw website met een relevante ankertekst. Google erkent in dat geval jouw webshop voor de zoekterm “mooie jassen”. Je positie voor deze zoekterm zal verbeteren.

Interne en externe links

Je hebt twee soorten links, interne en externe links. Beide zijn erg belangrijk voor Google. Hieronder leggen we beide begrippen bondig uit.

Interne links optimaliseren

Met de interne links geef je de structuur van je website aan en optimaliseer je de gebruikservaring voor de bezoekers. Zo kun je vanaf de homepage van je website linken naar de categoriepagina. En van de categoriepagina naar de productpagina.

Google ziet user experience als een belangrijke ranking factor. Zorg er dus voor dat de interne links op je website zo gebruiksvriendelijk als mogelijk zijn ingericht.

Als er veel interne links naar een webpagina verwijzen, zal Google inzien dat dit één van de belangrijkste pagina’s op je website is. Als er weinig tot geen interne links naar een pagina verwijzen, loopt deze pagina het risico om een lagere ranking te krijgen.

LET OP: interne links staan niet alleen in de body van je website. Interne links komen bijvoorbeeld ook terug in je navigatie en footer.

Externe links genereren

Externe links verwijzen, zoals de naam al aangeeft, naar een webpagina op een andere website. Een externe link die naar jouw website verwijst, is een stem in de ogen van Google. Als er veel naar jouw website gelinkt wordt, ziet Google dat je populair bent. Daar wordt je voor beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.

Externe links zijn ook op een andere manier belangrijk om meer bezoekers naar je website te genereren. Naast dat externe links je SEO waarden boosten, kunnen ze ook direct verkeer opleveren. Hoe meer direct verkeer de externe link oplevert, hoe waardevoller de link wordt.

Geef je SEO en naamsbekendheid een boost met Hulc!

Op Hulc vind je de beste influencers en bloggers in jouw branche. Start gratis je campagne en ontvang direct de beste voorstellen!

Soorten anchor texts

Het is aan te raden om verschillende externe ankerteksten te hanteren. Google kan je website namelijk een penalty geven, wanneer je verdacht wordt van het gebruik van black hat SEO technieken.

We onderscheiden 6 verschillende soorten ankerteksten. We zetten ze hieronder voor je op een rij en leggen je uit in welke verhouding je deze kunt gebruiken voor het beste resultaat.

1. Merk ankerteksten

Merk ankerteksten bevatten je merknaam.

Voorbeeld: Op Hulc kun je eenvoudig je SEO campagne starten.

Ankerteksten van grote merken zijn meestal merk ankerteksten. Het is aan te raden om merk ankerteksten in te zetten als je domeinnaam hetzelfde is als je merknaam.

2. Exacte ankerteksten

Exacte ankerteksten bestaan uit de exacte zoekterm waar je op wilt ranken.Alhoewel velen denken dat je hier vol op moet inzetten, is dit toch af te raden. Dit leggen we uit onder ‘verhouding ankerteksten’.

3. Algemene ankerteksten

Algemene ankerteksten zijn de typische call-to-actions, zoals “klik hier” of “bekijk de website hier”. Google, en website bezoekers, kunnen met de algemene ankertekst niet inzien waar een website over gaat. Deze wordt daarom vaak afgeraden.

4. Link ankerteksten

Link ankerteksten bevatten een letterlijke URL. Een voorbeeld is “http://hulc.nl.transurl.nl”. Link ankerteksten worden aangeraden bij bekende domeinnamen.

5. Merk + zoekwoord(en) ankerteksten

Een veilige manier om linkbuilding toe te passen, is met ‘merk + zoekwoord(en) ankerteksten’. Je kunt simpelweg de gewenste zoekwoorden koppelen aan je merknaam.

Voor Hulc kom je bijvoorbeeld uit op “Hulc influencermarketing” of “Hulc SEO platform”. Je kunt deze ook long-tail maken, zoals “start je SEO campagne op Hulc”.

6. Synoniemen ankerteksten

Synoniemen ankerteksten geven variaties aan in je belangrijkste zoekwoorden. Als ‘linkbuilding’ het belangrijkste zoekwoord is, kunnen de volgende synoniemen ankerteksten gebruikt worden: ‘wat is linkbuilding’, ‘link building voorbeeld’, ‘definitie linkbuilding’.

Je kunt deze zoektermen achterhalen door in Google te kijken naar “Zoekopdrachten gerelateerd aan…”. Een eenvoudige manier om te achterhalen wat er bij je doelgroep speelt.

“Given that content marketing isn’t just about producing content, but about earning traffic to it as well, SEO should be a cornerstone of any content marketer’s repertoire.”

Verhouding in ankerteksten

Als je je bezig wilt houden met linkbuilding, is het aan te raden om een veelzijdig linkprofiel te creëren. Wat marketeers vaak niet weten, is dat het niet handig is om volop in te zetten op exacte zoekwoorden als ankertekst.

Een voorbeeld: stel je geeft 5% van de externe links de belangrijkste, exacte zoekterm als ankertekst. Voor 100 backlinks zijn dit 5 overeenkomende, exacte ankerteksten. Voor 10.000 backlinks zijn dit 500 overeenkomende, exacte ankerteksten. De kans dat zo’n groot aantal verschillende domeinen dezelfde ankertekst hanteren, is natuurlijk erg klein. Google Penguin kan dit inzien en kan je om deze reden bestraffen met een penalty.

Maar welke verhouding in ankerteksten moet je nu gebruiken? Het maakt niet uit, maar kies je ankerteksten willekeurig! Bij een nieuwe pagina is één externe link met een exact overeenkomende ankertekst aan te raden. Daarna kun je variëren tussen je merk, je domeinnaam, synoniemen of long-tail zoektermen met je merk en andere zoekwoorden.

Tips bij het gebruik van ankerteksten

Google maakt combinaties van de ankertekst

Google neemt niet alleen de letterlijke ankertekst op, maar ook combinaties. Als jij bijvoorbeeld als ankertekst “gratis goede vertaalservice” gebruikt, zal Google ook zoekterm “gratis vertaalservice” aan jouw webpagina koppelen.

Geen ‘keyword stuffing’

Gebruik niet alleen maar zoekwoorden in de ankertekst. De tekst moet goed leesbaar blijven voor de bezoeker. Daarbij wil je dat er veel op de link wordt geklikt en dat bezoekers ook daadwerkelijk op jouw website blijven. De relevantie van de link en de ankertekst zijn daarom belangrijker dan het gebruik van veel zoekwoorden.

Geen “klik hier”

Gebruik weinig het woord “hier” of “klik hier” om te linken naar een andere webpagina. Google zal zo niet begrijpen waar de webpagina over gaat, dus heeft de link weinig invloed op de ranking.

Intern linken is ook belangrijk

Het is goed om veel intern te linken. Dit maakt het voor de bezoekers gemakkelijk om binnen jouw website snel te navigeren. Bovendien verbetert dit je websitestructuur, wat zorgt voor een verbeterde beoordeling bij Google.

Start je campagne op Hulc

Wil je bovenstaande tips toepassen in de praktijk? Meld je dan nu aan op Hulc! Je kunt eenvoudig en vrijblijvend je campagne starten. Geef aan naar welke URL verwezen moet worden en met welke ankertekst(en). Kies uit relevante voorstellen van publishers en geef je SEO een boost!

Heb je nog interessante aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten in de reacties!