Hoe kom ik aan goede afbeeldingen voor mijn blogs?

Bloggen en beeldmateriaal: het zijn twee zaken die soms op gespannen voet met elkaar staan. Afbeeldingen en mooie foto’s geven een blog ontegenzeggelijk extra cachet en trekken vaak ook extra lezers aan. Anderzijds zorgen rechtenkwesties nogal eens voor problemen.

Hoewel het internet uitpuilt van de foto’s, rust op veel van die plaatjes copyright. Het zonder toestemming gebruiken van een foto waar auteursrecht op rust kan resulteren in gepeperde rekeningen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Hoe weet je of je een afbeelding wel of niet mag gebruiken? En hoe kom je als blogger aan goede afbeeldingen die je wel gewoon kunt gebruiken? In deze blog leggen we het uit.

Waarom afbeeldingen gebruiken in je blogs?

Bloggen is meer dan alleen schrijven. Hoewel goede teksten en sterke headlines het fundament van je blogposts zijn, valt het belang van afbeeldingen ook niet te onderschatten. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat tweets en posts met afbeeldingen op Twitter en Facebook veel vaker gedeeld worden dan bijdragen zonder visuele content.

Afbeeldingen maken het ook gemakkelijker om de inhoud van een artikel of post te onthouden. Bovendien geven afbeeldingen blogs een interessantere lay-out. Uitgelichte afbeeldingen, foto’s met gezichten, humoristisch getinte internetmemes, diagrammen, infographics en quotes zijn afbeeldingstypes die over het algemeen hoog scoren op de populariteitsmeter.

Leestip: 10 manieren om meer bezoekers naar je blog te krijgen

Mag je Google gebruiken voor afbeeldingen in blogs?

Maar waar vind je die fraaie afbeeldingen die jouw blogposts verrijken? Door het open karakter van het medium wordt het internet soms gezien als een vrije marktplaats waar alle content gratis is. Dat geldt ook voor foto’s. Met twee muisklikken kun je via Google een breed scala aan afbeeldingen op je scherm toveren die perfect passen bij jouw meest recente blogpost.

De verleiding om een van die foto’s gewoon van internet te plukken en te gebruiken op je blog is vaak groot, zeker als je de maker van het werk niet direct kunt opsporen. In werkelijkheid rust op het gros van de foto’s, illustraties, logo’s en graphics gewoon auteursrecht. Dus hoe kom je nu aan die mooie afbeeldingen? We delen hieronder alle tips & tricks!

1. Auteursrecht op afbeeldingen in Google Image Search

Je kunt in Google de afbeeldingen zonder rechten voor hergebruik eruit filteren. Je kiest je zoekterm en vult deze in in Google Image Search. Hierna klik je achtereenvolgend op Tools > Gebruiksrechten > Gelabeld voor hergebruik (zie onderstaande afbeelding). Een nadeel van Google Image Search is dat de afbeeldingen gelabeld voor hergebruik vaak niet de gewenste kwaliteit zijn.

2. Afbeeldingen van social media gebruiken in blogs

Een veelgehoord misverstand is dat foto’s op social media wel altijd rechtenvrij gebruikt kunnen worden. Als je iets op social media kanalen als Facebook of Twitter plaatst, geef je een licentie aan dat sociale medium om de afbeelding te gebruiken.

Bovendien mag het platform de content via deelknoppen deelbaar maken. Dit betekent echter niet dat je automatisch een licentie aan anderen verleent om een afbeelding te mogen gebruiken op blogs of websites. Let dus op, blogger: gebruik geen afbeeldingen van social media accounts van anderen zonder toestemming!

Meld je aan op Hulc & verdien geld met je blog!

Hulc is hét platform om geld te verdienen met je blog. Meld je aan en reageer direct op de leukste campagnes in jouw branche!

 

3. Toestemming vragen aan de maker van de foto

In het licht van het bovenstaande lijkt het een hele klus om goede en rechtenvrije afbeeldingen te vinden die je blogteksten net wat meer in het oog doen springen. Toch valt dat in de praktijk vaak wel mee.

Zie je een afbeelding die geknipt is voor jouw blog en voorzien is van een naamsvermelding? Neem dan gewoon contact op met de maker. Leg goed uit op welke manier, op welk formaat en voor welke doeleinden je de foto of illustratie wilt gebruiken. Met een beetje geluk krijg je toestemming om het werk te gebruiken. Zo heb je een prachtige foto die je concurrentie-bloggers niet mogen gebruiken!

4. Creative Commons voor rechtenvrije afbeeldingen

Soms kan het traceren van de maker van een afbeelding tijd kosten die je in de praktijk niet hebt. Bovendien blijft de kans altijd bestaan dat je nul op het rekest krijgt. Gelukkig zijn er wat betreft het zoeken naar gratis en rechtenvrije afbeeldingen meer wegen die naar Rome leiden.

Een goed voorbeeld zijn de Creative Commons. Kom je een afbeelding met deze licentie tegen? Dan betekent dit dat de maker vooraf toestemming heeft verleend om de afbeelding gratis te gebruiken. Wikipedia werkt bijvoorbeeld met dit systeem en is daarom een goede bron voor gratis afbeeldingen.

De kwaliteit kan variëren, maar de online-encyclopedie herbergt genoeg afbeeldingen die zeker voor gebruik op het web prima voldoen. Bij het gebruiken van afbeeldingen met een Creative Commons-licentie moet je wel altijd aan naamsvermelding doen. Er zijn verschillende typen CC-licenties die aangeven wat je met een foto mag.

Sommige foto’s mogen bijvoorbeeld niet commercieel worden gebruikt of naar eigen inzicht worden bewerkt. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste licentie bij de afbeelding zet en je houdt aan de beperkingen die met de licentie gepaard gaan.

5. Fotosites met gratis afbeeldingen

Er zijn ook diverse goede fotosites die je kunnen bijstaan in de zoektocht naar rechtenvrije foto’s. Bij betaalde stocksites als Getty Images, iStockphoto of Shutterstock betaal je per afgenomen afbeelding. De foto’s zijn van hoge kwaliteit, maar kosten je dus wel geld.

De onderstaande (stock)sites en beeldbanken bieden echter ook rechtenvrije afbeeldingen aan die kosteloos en vaak zonder naamsvermelding kunnen worden gebruikt.

  • Pixabay: een grote en veelgebruikte database met foto’s en illustraties.
  • New Old Stock en het Public Domain Archive bieden gratis (vintage)foto’s aan die afkomstig zijn uit publieke archieven.
  • Unsplash stelt elke 10 dagen 10 kwalitatief hoogwaardige foto’s beschikbaar. Deze aanbieder maakt gebruik van CC0-licenties.
  • Death to Stock Photo: deze prikkelend getitelde database levert gratis afbeeldingen voor commercieel gebruik. Als je een account aanmaakt, ontvang je maandelijks nieuwe foto’s in je mailbox. Hoewel je geen namen van rechthebbenden hoeft te vermelden, mag je ook niet de indruk wekken dat je de gebruikte foto’s zelf hebt gemaakt.
  • Good Free Photos bevat een breed spectrum aan beelden uit het publieke domein die door de eigenaar van de site zijn gemaakt.
  • Free Range Stock beschikt over een keur aan afbeeldingen in hoge resolutie. Registratie is verplicht, terwijl het linken naar de site en vermelden van de naam van de fotograaf optioneel is. Het is niet toegestaan om afbeeldingen te distribueren of door te verkopen.
  • Gratisography is een initiatief van fotograaf Ryan McGuire. Alle foto’s op deze site vallen onder de CC0-licentie.
  • Life of Pix voorziet in kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen die binnen het publieke domein vallen en vrij zijn van copyrightbeperkingen.
  • Flickr: Creative Commons geeft je de mogelijkheid om binnen het enorme fotobestand van Flickr op licentie te zoeken naar afbeeldingen.
  • 1 Million Free Pictures blinkt niet altijd uit in kwaliteit, maar compenseert dit wel met een verbluffend hoge kwantiteit.

6. Zelf foto’s maken voor je blog

Last but not least: het loont zich ook om als blogger zelf eens in de weer te gaan met de camera. Waar fotografie in het analoge tijdperk gelijkstond aan een flinke investering, hoeft dat in de digitale eeuw niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Ook de hoogwaardige smartphonemodellen en betere compactcamera’s leveren tegenwoordig al een kwaliteit die meestal ruim voldoende is voor webdoeleinden.

Je kunt de foto’s ook gemakkelijk bewerken (bijsnijden, verkleinen, kleurbewerkingen uitvoeren etc.) met programma’s als PicMonkey of het net wat geavanceerdere Pixlr. Het voordeel van zelf afbeeldingen maken is natuurlijk dat ze volstrekt uniek zijn. Zo val je nog meer op. Bovendien hoef je je met eigen foto’s nooit meer druk te maken over eventuele auteursrechten.

Hoe kom jij aan afbeeldingen voor je blogs?

Een goede en inspirerende blog kan eigenlijk niet zonder dito beeldmateriaal. Gelukkig zijn er genoeg manieren om goedkoop of kosteloos aan prima afbeeldingen te komen. Beeldbanken, stocksites of eigen materiaal; de keus is geheel aan jou.

Hoe kom jij aan goede rechtenvrije afbeeldingen voor je blogs? Laat het weten in de reacties!