8 slimme tools voor contentmakers

Content maken is een vak. En elke vakman of -vrouw heeft gereedschap nodig om zijn of haar werk makkelijker en beter te maken. Dus wat is het gereedschap van de contentmaker? In deze blog zet ik mijn 8 favoriete tools op een rij.

Er zijn tegenwoordig talloze tools die jouw leven als contentmaker makkelijker maken. Of het nu gaat om het maken, optimaliseren of organiseren van content: er is een tool voor. Welke tools jij allemaal in je arsenaal moet hebben, hangt natuurlijk helemaal af van wat voor soort contentmaker jij bent. Maak je foto’s, podcasts, video’s infographics? Of schrijf jij de hele dag teksten? En doe je dat als onderdeel van een team? Of zelfstandig? 

In deze blog zet ik in elk geval 8 tools op een rij die wat mij betreft de crème de la crème voor contentmakers zijn. En ze zijn nog gratis ook! 

1. Canva 

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: €109,99 per jaar (tot maximaal 5 gebruikers, extra kosten voor meer gebruikers)

Welke contentmaker kent Canva niet? Deze tool is ideaal als je iets wilt vormgeven. Of het nu een infographic, een Instagram story of je eigen cv is. Met de schat aan gratis templates en elementen (foto’s, animaties, tekeningen, etc.) kan iedereen zijn content een professionele look en feel geven. Zelfs als je totaal geen professionele vormgever bent, kun je door het gebruiksgemak van Canva toch een mooie Insta post maken.  

Voor ongeveer een tientje per maand kan je gebruik maken van Canva Pro. Daarmee krijg je toegang tot extra templates en elementen. Daarnaast krijg je extra opties, bijvoorbeeld voor het inplannen van je designs als posts op social media.

2. Photomosh 

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: €47 eenmalig of €23 per jaar

Wil jij jouw foto’s laten opvallen? Dan moet je Photomosh eens proberen. Met deze online tool voeg je ‘glitch-effecten’ toe aan je foto’s. Je kunt kiezen uit tientallen effecten die je eindeloos kunt combineren. Van kleine, subtiele effecten tot schreeuwerige glitches. Ik kan echt uren spelen met alle opties in Photomosh. Misschien niet zo goed voor je productiviteit, maar wel een een geweldige tool om je foto’s een persoonlijke touch te geven.

Met de pro versie krijg je toegang tot nog meer effecten, betere export-opties en een verbeterde UI. 

3. Flaticon 

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: €89,99 per jaar of €9,99 per maand

Iconen zijn een goede manier om informatie snel inzichtelijk te maken. Ik gebruik ze bijvoorbeeld graag in infographics, of als toevoeging aan blogs die over complexe onderwerpen gaan. Maar iconen laten ontwerpen door een designer kost bakken met geld. Gelukkig is daar Flaticon. Ik weet niet zeker of dit telt als ‘tool’, maar het in elk geval een website die elke contentmaker zou moeten kennen. Hier vind je namelijk meer dan 7 miljoen iconen die je gratis kunt downloaden. 

Als je voor Flaticon Premium kiest, krijg je toegang tot extra soorten bestanden (gratis versie biedt alleen .png bestanden) en hoef je geen credits te geven aan de designer van de iconen (dat moet bij de gratis versie wel). 

4. Audacity

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: Nee

Ben jij als contentmaker veel bezig met audio content? Bijvoorbeeld voor podcasts of audiotours? Dan kan ik Audacity aanbevelen. Met deze gratis tool kun je op een professioneel niveau audio editten. Bijna alles wat je met dure software zoals Adobe Audition kunt doen, kun je ook met audacity. Knippen, plakken, equalizen, fade-ins, fade-outs, overgangen, audio-effecten: het kan allemaal. Maar dan dus gratis!

5. Language Tool

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: €59,90 per jaar of €19,90 per maand (voor individuen) 

Als contentmaker richt ik me vooral op het schrijven teksten (zoals deze). Maar ik zal je een geheimpje verklappen: ik schrijf echt geen foutloos Nederlands. Dat hoeft tegenwoordig ook niet, want er zijn nu lekker veel tools die van jou (en mij) een betere schrijver maken. 

Mijn favoriet is Language Tool, een schrijfhulp die je integreert in je webbrowser. Deze tool is mijn favoriet omdat hij behalve op grammatica en spelling ook checkt of stijl en vorm. Hij haalt bijvoorbeeld clichés en complexe taal uit je teksten. Daarnaast vind ik de gratis opties een stuk uitgebreider en prettiger dan die van marktleider Grammarly. 

6. Mangools SERP simulator 

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: Nee

Een beetje met SEO overweg kunnen is een must voor elke moderne contentmaker. Daarmee zorg je er namelijk voor dat jouw content online gevonden wordt. Er zijn veel SEO-tools om uit te kiezen, maar één waar ik fan van ben en waar ik niet veel anderen over hoor is de Mangools SERP simulator

In deze tool kun je spelen met de url, meta titel en meta omschrijving van je content. Maar het leukste is: je ziet direct hoe jouw content dan gepresenteerd wordt in Google! Je kunt zelfs een echte zoekopdracht simuleren, zodat je precies ziet hoe jouw content eruit ziet op de SERP (de zoekresultatenpagina van Google). 

7. Trello

Gratis optie: Ja

Betaalde optie: €9,60 per gebruiker per maand

Alle tools tot nu toe zijn geweldig voor contentmakers die extra hulp willen bij het maken en optimaliseren van hun content. Trello is van een compleet andere orde. Het is een tool die je helpt je werkproces te stroomlijnen. Zie het als een soort to-do lijstje 2.0. Je kunt taken toevoegen, mensen toevoegen aan die taken, taken verslepen over je prikbord (bijvoorbeeld van ‘nog doen’ naar ‘gedaan’), en nog veel meer. 

Ik vind Trello vooral een fijne tool als ik met andere mensen samen moet werken. Bijvoorbeeld als iemand anders mijn blogs moet checken, of als ik content moet maken samen met een vormgever. In de tool kan iedereen in het team precies zien wat er nog gedaan moet worden en hoe het proces verloopt. Ideaal, zeker nu we vaker vanuit huis werken. 

8. Hulc

Met deze 7 tools maak jij jouw leven als contentmaker een stukje makkelijker. Maar ik heb nog één tip voor je. Als jij een contentmaker met een eigen bereik bent, kun je extra geld verdienen door content voor of over andere mensen, bedrijven en organisaties te maken. Veel bedrijven zijn op zoek naar influencers, bloggers en vloggers die hen kunnen helpen extra naamsbekendheid en autoriteit te krijgen in hun niche. 

Kun jij hen helpen? Meld je dan aan bij Hulc en vind bedrijven die bij jou passen. Check hulc.nl om te leren hoe het werkt. 

5 1 stem
Artikel waardering
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x