5 tips voor het schrijven van teksten voor jongeren

Het schrijven van teksten voor jongeren kan een uitdaging zijn. Jongeren hebben specifieke voorkeuren en verwachtingen over verschillende soorten content. Ze kennen de weg online, houden van snelheid en authenticiteit en kunnen snel afhaken als het hen niet direct boeit. Hier zijn 5 tips, die je helpen om goede en aansprekende teksten te schrijven voor jongeren.

Als jij deze tips gebruikt, dan blijft jouw content interessant voor ze.

Begrijp je doelgroep

Voordat je begint met het schrijven van de tekst (of Social Media bericht), is het van belang dat je je doelgroep goed begrijpt. Jongeren vormen een grote groep met verschillende interesses en behoeften. Om de aandacht te trekken moet je weten wat ze bezig houdt, wat de dagelijkse uitdagingen zijn én welke taal en online platformen ze gebruiken.

Voer een onderzoek uit om inzicht te krijgen in de hedendaagse trends en ook de onderwerpen die populair zijn onder de jongeren op de dag van vandaag. Je kunt bijvoorbeeld een tool gebruiken om Social Media te monitoren, Google Trends of enquêtes te gebruiken om een goed beeld te krijgen. Op deze manier kom je achter de interesses van de jongeren en kun je je onderwerpen daarop afstemmen.

Gebruik informele taal en wees eerlijk

Jongeren hebben door als je iets vertelt wat niet eerlijk is en zullen dan snel afhaken als ze het gevoel krijgen dat je niet oprecht bent. Daarom is het belangrijk om een informele en eerlijke taal in je teksten te gebruiken. Dit betekent overigens niet dat je je voordoet als een tiener, want dat ben je niet. Maar wees eerlijk en direct.

 • Gebruik spreektaal en schrijf in de “jij” en “jou” vorm, gebruik geen u.
 • Gebruik een eerlijke toon. Wil je iets proberen te verkopen? Wees open!
 • Het gebruik van humor kan het leuker maken, maar houdt het wel leuk en overdrijf niet.

Eerlijkheid en transparantie is absoluut één van de belangrijkste zaken als je teksten voor jongeren schrijft.

Wees kort en krachtig in je tekst

Jongeren kunnen hun aandacht er vaak niet lang bijhouden in de digitale wereld. Er is een constante stroom van allerlei informatie. Dat is de reden waarom het schrijven van kort en krachtige content heel belangrijk is. Zowel op Social Media als op teksten op bijvoorbeeld blog.

 • Gebruik korte paragrafen en vermijd lange stukken tekst. Dit maakt de tekst makkelijker te scannen en te lezen.
 • Kopjes en opsommingstekens zijn perfect om je tekst te structureren. 
 • Voeg afbeeldingen of video’s toe om je tekst aantrekkelijk te maken en de belangrijke punten te benadrukken.

Als je deze punten als punten in je teksten gebruikt, dan is de kans al veel groter dat jongeren daadwerkelijk de tijd nemen om je teksten te lezen en het in zich op te nemen.

Interactief en engagement

Jongeren zijn gewend aan interactieve en dynamische content. Ze willen betrokken worden bij de teksten en Social Media posts in hun online ervaring. Het is dus belangrijk dat zowel je teksten als eventuele Social Media posts de mogelijkheid bieden voor interactie en engagement.

 • Zorg voor een CTA (call to action) om aan te moedigen te reageren. Dit kan zijn het delen van je tekst of post, reageren op een gestelde vraag of een poll invullen.
 • Het is goed om je content te promoten op de Social Media kanalen die populair zijn bij de jongeren. De belangrijkste zijn: TikTok, Instagram en Snapchat. Elk platform heeft weer eigen functies die je extra kunt gebruiken om het te promoten.
 • Interactie toevoegen aan je post of tekst is heel belangrijk voor jongeren. Voeg bijvoorbeeld een quiz toe, een poll of handige links naar video’s en/of games.

Op deze manier lok je als het ware uit dat je tekst of post gedeeld wordt of er een reactie wordt achtergelaten. Dit helpt jou ook weer door jouw content zichtbaar te maken.

Speel in op trends

Jongeren zijn heel erg actief op Social Media platformen zoals TikTok. Vooral op dat platform vind je wat populair is vandaag de dag. Als je weet wat er speelt, dan kun je jouw content relevant maken en ook aantrekkelijker. Het is iets wat speelt en waar jongeren in geïnteresseerd zijn.

 • Verwerk actuele trends in je content. Denk hierbij aan challenges die heel populair zijn of zelfs viraal gaan. Memes werken ook altijd heel goed en worden vaak gedeeld.
 • Betrek populaire muziek, films of sporten in je content.
 • Wees flexibel! De wereld veranderd heel snel en dit is ook zo met de trends. Iets wat vandaag niet populair is, kan volgende week door een actie van een populair persoon ineens helemaal hot zijn.

Zoals je leest is het dus belangrijk om continu bezig te zijn met wat jongeren bezig houdt op verschillende platformen én welke onderwerpen het gesprek van de dag zijn.

Gebruik deze kennis

Je leest het al: het schrijven van goede teksten voor jongeren, vraagt om kennis van je doelgroep, een informele en transparante benadering én korte en krachtige content.

Door de bovenstaande 5 tips toe te passen gaan jongeren jouw content geweldig vinden en creëren zij ook interactie. 

Vergeet vooral niet de dagelijkse trends onder jongeren bij te houden en gebruik dit in je content. Op die manier wordt het vele malen aantrekkelijker voor ze om geboeid te blijven.

4 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x