Hoe kun je online geld verdienen

Geld verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen: dat wil iedereen wel. Een eigen blog kan een goede manier zijn om dit voor elkaar te krijgen. Maar hoe verdien je eigenlijk geld met een eigen blog?

Vraag kinderen tegenwoordig wat ze later willen worden, en je zal verbaasd zijn. Tussen de kapsters, dierenartsen en voetballers zitten tegenwoordig steeds meer vloggers, bloggers, influencers en youtubers in spé. Vroeger hadden we erom kunnen lachen, maar tegenwoordig is online geld verdienen serious business.

Hoe mooi zou het zijn: je eigen werktijden en -locatie bepalen, schrijven over dingen die jij belangrijk vindt, en eigen baas zijn. Dat kan jouw leven zijn als je online geld gaat verdienen met je blog. Maar hoe doe je dat? Of je nu wilt kunnen leven als professioneel blogger, of gewoon wat extra biergeld wilt verdienen: geld verdienen met je blog doe je via drie belangrijke stappen.

Word goed

In een interview met Off Camera gaf Dave Grohl, oud-drummer van Nirvana en frontman van Foo Fighters, zijn belangrijkste advies aan jonge muzikanten: “Be badass!” Dat advies geldt niet alleen voor de tiener met een drumstel in z’n garage, maar ook voor de blogger met een laptop op z’n zolder.

De eerste stap richting online geld verdienen met je eigen blog is namelijk een badass blog hebben. Kwaliteit zou je eerste prioriteit moeten zijn. Altijd. Wanneer je begint met bloggen zul je veel mensen horen over affiliate links, SEO, linkbuilding, en dat soort zaken. Dat is leuk, maar zonder ontzettend goede content is het weinig waard.

Goede content voorziet in de behoefte van jouw publiek. Die behoefte kan van alles zijn. Van praktische tips rondom het huishouden, tot een filosofische duiding van het huidige onderwijssysteem, tot de sterke verhalen over jouw reis door Thailand. Vind een behoefte waar jij in kan voorzien en zorg dat jij daar de beste in wordt. Wees creatief, verras je lezers, blaas ze omver. Be badass!

Word groot

En dan zit je daar, met je laptopje op zolder en je badass blog, wachtend op je geld. Nou, als Dave Grohl zo in z’n garage was blijven zitten, had hij nooit de Ziggo Dome uitverkocht. Volg daarom ook de tweede tip van de rockster op: “Play live.” Ga de wereld in, krijg fans, krijg een publiek, en word groot.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen jouw prachtige blogs te lezen krijgen. Maar je blogs live in het lokale café gaan voorlezen, is misschien niet de beste manier om een publiek te vinden. Laat dat maar over aan de rockbands. Voor jou zijn er andere manieren om mensen uit jouw niche te bereiken en een echte fanbase op te bouwen:

  • Schrijf veel: dit maakt je beter vindbaar online en geeft lezers een reden om terug te komen.
  • Deel je blogs: laat je werk zien aan de wereld! Vertel erover op feestjes, deel het op je eigen social media, stuur een linkje naar mensen met dezelfde interesses. Trots zijn mag!
  • Zet verschillende platformen in: je blog is meer dan je website, zet ook Instagram, YouTube, LinkedIn, Facebook, TikTok, etc. in. Waar jouw publiek zich ook maar mag bevinden.
  • Leg persoonlijk contact: Ga in gesprek met je publiek. Zorg dat je hun vriend/mentor/inspirator wordt, dan komen ze graag terug.

Word betaald

Een publiek opbouwen kan lang duren. Het is zwaar werk en kan voor een lange tijd geen enkele cent opleveren. Maar uiteindelijk is het het allemaal waard. Op het moment dat jij een groot, loyaal en terugkerend publiek hebt, kun jij namelijk geld gaan verdienen met je eigen blog.

Je kunt advertenties plaatsen, gesponsorde content schrijven, affiliate links plaatsen, of een combinatie van dit alles inzetten. Waarschijnlijk begin je met kleine deals voor kleine bedragen. Je zult dus niet meteen op vakantie naar Bali kunnen na een maandje betaald bloggen. Dat is niet erg. Je moet immers ook aftasten hoe je publiek reageert op deze deals.

Reageren ze goed? Mooi! Dan is het nu tijd om jouw succes uit te bouwen. Als jij een knaller van een blog en een enthousiast publiek hebt, ben jij aantrekkelijk voor partners. Je staat dan aan het begin van een mooie carrière als influencer. Houd je ogen open voor mooie dealtjes en ga actief op zoek naar partners.

Vind partners via Hulc

Een plek om partners eenvoudig te vinden is op ons platform Hulc. Hier kunnen merken en bedrijven die op zoek zijn naar bloggers en influencers campagnes aanbieden. Vervolgens kun jij de krenten uit de pap halen. Zoek een droomcampagne die aansluit bij jouw publiek en waar jij lekker aan kunt verdienen. Klinkt dat niet als de droom? Wie weet zit jij straks toch lekker je blogs te tikken op het strand van Bali. Laat dat geld maar komen!